Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. സുപ്രീം കോടതിയിലെ ആദ്യ വനിത ജഡ്ജി

Answer: ഫാത്തിമാ ബീവി

42. ഇന്ത്യയിലെ ഇപ്പോഴത്തെ മുഖ്യ തെരഞ്ഞെടുപ്പ് കമ്മീഷണര്‍ ?
a. എസ്. വൈ ഖുറൈഷി
b. എം. എസ് ഗില്‍
c. റ്റി. എന്‍ ശേഷന്‍
d. Om Prakash Rawat

Answer: Om Prakash Rawat

43. GST comes under which amendment bill?

Answer: 122

44. ദേശീയ സംസ്ഥാന വനിതാ കമ്മീഷന്‍ നിലവില്‍ വന്നതെന്ന് ?

Answer: 1992 JANUARY 31

45. The Chairman of the National Human Rights Commission:

Answer: Justice JS Kehar

46. The economic planning proposed by eight leading industrialists in 1945 is known as:

Answer: Bombay plan

47. Information Technology Act, 2000 made amendment to which of the following existing laws?
a. Indian Penal Code
b. Indian Evidence Act
c. Bankers Book Evidence Act
d. All of these

Answer: All of these

48. ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനയുടെ മുഖ്യ ശില്പി?

Answer: ഡോ. ഭീംറാവു റാംജി അംബേദ്കർ

49. India passed the IT Act 2000 and notified it for effectiveness on:

Answer: 2000 October 17

50. Which Article is inserted in the Constitution of India by the Constitution (Ninety-seventh Amendment) Act 2011?

Answer: Article 43 B

51. The Indian Constitution has borrowed the ideas of preamble from the :

Answer: Constitution of USA

52. Which one of the following Articles/Schdeules in the Constitution of India deals with Autonomous District Councils?

Answer: Sixth Schedule

53. Which part of the Indian Constitution is called Magna Carta or keystone of the Constitution?

Answer: Part III

54. Who was the temporary Chairman of the Constituent Assemly?

Answer: Dr. Sachidananda Sinha

55. The Provision regarding the appointment and conditions of services of the Comptroller and Auditor General of India are laid down in

Answer: .Article-148

56. In which year the prevention of terrorism act (pota) was enacted in India

Answer: 2002

57. Candidate who won with the highest majority in 14th Kerala legislative assembly

Answer: P.J Joseph

58. ഇന്ത്യയിൽ മനുഷ്യാവകാശ സംരക്ഷണ നിയമം നിലവിൽ വന്നത്?

Answer: 1993 സെപ്റ്റംബർ 28

59. റിപ്പബ്ലിക്ക് എന്ന ആശയം ഇന്ത്യ കടമെടുത്തത്

Answer: France

60. പരോക്ഷ നികുതിയിൽ പെടാത്തത് ഏവ?

Answer: വരുമാന നികുതി

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.