Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. സ്വന്തമായി ഹൈകോടതിയുള്ള കേന്ദ്ര ഭരണ പ്രദേശം

Answer: ഡൽഹി

2. പഞ്ചായത്ത് രാജ് നിയമം കൊണ്ട് വന്നത് എത്രാം ഭരണ ഘടന ഭേദഗതിയിലാണു

Answer: 73

3. ഇന്ത്യയിലെ വോട്ടിംഗ് പ്രായം 21 വയസ്സിൽ നിന്ന് 18 ആക്കിയ വർഷം

Answer: 1989

4. Constitution of India came into operation with effect from

Answer: 26th January, 1950

5. How many members can be nominated to Loksabha by President

Answer: 2

6. ഇന്ത്യയിലെ മുഖ്യ വിവരാവകാശ കമ്മീഷറായി തെരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ട ആദ്യ വനിത ?

Answer: മീരാ കുമാര്‍

7. ഇന്ത്യയില്‍ സ്ത്രീധന നിരോധന നിയമം നടപ്പിലാക്കിയ വര്‍ഷം ?

Answer: 1961

8. പഞ്ചായത്തീ രാജ് നിയമം നിലവില്‍ വന്നതെന്ന് ?

Answer: 1993 ഏപ്രില്‍ 24

9. പൊതുസ്ഥലങ്ങളിൽ പുക വലിക്കുന്നത് കേരള ഹൈ കോടതി നിരോധിച്ചത് ഏത് അനുച്ഛേദപ്രകാരമാണ് ?

Answer: അനുച്ഛേദം 21

10. Welfare state' includes in the :

Answer: Directive principle

11. The portfolio of Atomic Energy comes under:

Answer: Union List

12. Which Constitutional Article defines the `Provision in case of failure of Constitutional Authority in the state?

Answer: Article 356

13. The structure of the Indian constitution is ?

Answer: Federal in form and unitary in spirit

14. Of all the amedements in the Constitution, the most comprehensive and controversial Amendment was?

Answer: 42nd

15. `Hacking` in computer system under IT Act 2000 in which session?

Answer: 66

16. Unauthorized attempts to bypass the security mechanisms of an information system or network is called?

Answer: Hacking

17. Number of Assembly constituencies in Kerala

Answer: 140

18. വാർഷിക ധനകാര്യ സ്റ്റേറ്റ്മെന്റ് പ്രതിപാദിക്കുന്ന ഭരണഘടനാ അനുച്ഛേദം ഏത്?

Answer: അനുച്ഛേദം 112

19. രാജ്യസഭയിലേക്ക് നാമനിർദേശം ചെയ്യപ്പെട്ട രണ്ടാമത്തെ കായിക താരം?

Answer: മേരി കോം

20. താഴെപ്പറയുന്നവയിൽ ആരാണ് കുഞ്ഞാലി മരയ്ക്കാർ ?

Answer: സാമൂതിരിയുടെ നാവിക തലവൻ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.