Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 13

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 13 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
241. ലോകസഭയുടെ അധ്യക്ഷനാര് ?

Answer: സ്പീക്കർ

242. പിന്നോക്ക സമുദായക്കാർക്ക് സംവരണം എർപെടുത്തിയത്‌ ഏതു റിപ്പോർട്ടിന്റെ അടിസ്ഥാനത്തിലാണു

Answer: മണ്ഡൽ കമ്മിഷൻ

243. Constitution of India came into operation with effect from

Answer: 26th January, 1950

244. Which article specified Right to Freedom

Answer: Articles 19 - 22

245. Which Article enjoins the state to take steps for establishing a uniform civil code throughout the territory of India

Answer: Article 44

246. ഇന്ത്യയുടെ ഒന്നാമത്തെ ഓഫീസര്‍ ?

Answer: അറ്റോര്‍ണി ജനറല്‍

247. Which one of the following is an example of ‘denial of service attack’?
a. Attempts to “flood” a network, thereby preventing legitimate network traffic
b. Attempts to disrupt connections between two machines, thereby preventing access to a service
c. Attempts to prevent a particular individual from accessing a service
d. All of these

Answer: All of these

248. Which one of the following is an example of unethical behavior of cyber world?

Answer: Pirating Music and Videos

249. Copying the materials published on the internet as one’s own without proper acknowledgement is called _____:

Answer: Internet Plagiarism

250. Which one of the following is an example of ‘denial of service attack’?

Answer: All of these

251. Which of the following Writs can be used against a person believed to be holding a public office he is not entitled to hold?

Answer: Quo Warranto

252. Directive Principles are taken from the constitution of which country?

Answer: Ireland

253. Panchayathi Raj institutions came in India in 1959 with the amendment of the Constitution?

Answer: 73rd

254. Which section of Indian Penal code criminalized adultery as unconstitutional?

Answer: Section 497

255. ഭരണഘടനയുടെ ഏത് അനുഛേദ പ്രകാരമാണ് കുറ്റവാളികള്‍ക്ക് ഗവര്‍ണര്‍ മാപ്പ് നല്‍കുന്നത്

Answer: 161

256. ഇന്ത്യന്‍ ഭരണഘടനയില്‍ എത്ര ഷെഡ്യൂളുകളാണ് ഉള്ളത്

Answer: 12

257. അനുച്ഛേദം 45 ഭേദഗതി ചെയ്തത് എത്രാമത് ഭേദഗതിയിലൂടെയാണ്

Answer: 86

258. ഇന്ത്യന്‍ ഭരണഘടനയുടെ ആത്മാവ് എന്ന് വിശേഷിപ്പിക്കുന്നത്

Answer: ആമുഖം

259. വിവരാവകാശ നിയമം അനുസരിച്ച്, വിവരത്തിന് അപേക്ഷിക്കുന്ന വ്യക്തിക്ക് എത്ര ദിവസത്തിനുള്ളിൽ പബ്ലിക്ക് ഇൻഫർമേഷൻ ഓഫീസർ വിവരം നൽകണം ?

Answer: 30 ദിവസം

260. ഇന്ത്യയിൽ സൈബർ നിയമം പാസാക്കിയതെന്ന്?

Answer: 2000 ജൂൺ 9

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.