Kerala PSC Renaissance in Kerala Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Renaissance in Kerala Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. 'സ്വാതന്ത്ര്യഗാഥ 'രചിച്ചത്?

Answer: കുമാരനാശാൻ

42. The founder of Sambavar Sangam?

Answer: Pazhoor Raman Chennan

43. "മദ്യം വിഷമാണ് അത് ഉണ്ടാക്കരുത് കുടിക്കരുത് കൊടുക്കരുത്"എന്ന് പഠിപ്പിച്ചതാര്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

44. ശ്രീനാരായണ ഗുരു ആദ്യമായി കണ്ണാടി പ്രതിഷ്ഠ നടത്തിയ സ്ഥലം?

Answer: കൂവൻകോട് ക്ഷേത്രം

45. പ്രഥമ ശ്രീനാരായണ ഗുരു ഗ്ലോബൽ സെക്കുലർ & പീസ് അവാർഡ് ലഭിച്ചത്?

Answer: ശശി തരൂർ

46. ‘കുണ്ഡലിനിപാട്ട്’ രചിച്ചത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

47. ശിവരാജയോഗി എന്നറിയപ്പെടുന്ന നവോത്ഥാന നായകൻ?

Answer: തൈക്കാട് അയ്യ

48. ബ്രഹ്മാന്ദ ശിവയോഗി (1852- 1929) ജനിച്ചത്?

Answer: ചിറ്റൂർ (പാലക്കാട് 1852 ആഗസ്റ്റ് 26 )

49. പൊയ്കയിൽ യോഹന്നാൻ മരണമടഞ്ഞവർഷം?

Answer: 1939 ജൂൺ 29

50. Greater Exhava Association എന്ന സംഘടനയുടെ സ്ഥാപകൻ?

Answer: ഡോ.പൽപ്പു

51. "ഭയകൗടില്യ ലോഭങ്ങൾ വളർത്തുകയില്ലൊരു നാടിനെ"എന്ന മുഖ കുറിപ്പോടെ പ്രസിദ്ധീകരിച്ചിരുന്ന പത്രം?

Answer: സ്വദേശാഭിമാനി

52. വി.ടി ഭട്ടതിപ്പാടിന്‍റെ പ്രശസ്തമായ നാടകം?

Answer: അടുക്കളയിൽ നിന്ന് അരങ്ങത്തേയ്ക്ക് (1929)

53. In connection with which event, Mahatma Gandhi visited Kerala for the second time in 1925?

Answer: Vaikkom Satyagraha. Vaikom Satyagraha (1924–25) was a Satyagraha (movement) in Travancore, against untouchability in Hindu society. The movement was centered at the Shiva temple at Vaikom, near Kottayam. The Satyagraha aimed at securing freedom of movement for all sections of society through the public roads leading to the Sri Mahadevar Temple at Vaikom.

54. The publication “The Muslim” was launched by Vaikkom Moulavi in :

Answer: 1906.

55. സഞ്ചാര സ്വാതന്ത്ര്യത്തിനു വേണ്ടി നടത്തിയ പുലയവണ്ടി അഥവാ വില്ലുവണ്ടി സമരം ഏതു നവോത്ഥാന നായകനുമായി ബന്ധപ്പെട്ടതാണ്?

Answer: അയ്യങ്കാളി

56. അരയൻ മാസിക, അരയസ്ത്രീജന മാസിക എന്നീ പ്രസിദ്ധീകരണങ്ങൾ ആരംഭിച്ച താര്?

Answer: :ഡോ. വേലുക്കുട്ടി അരയൻ

57. Along with whom Thycaud Ayya started Saiva Prakasa Sabha in 1884?

Answer: Prof.Simdaram Pillai

58. Which of the following is not a governmental organisation?

Answer: NRDP

59. The social reformer of Kerala who opened his family temple for everyone, Irrespective of Caste distinction?

Answer: Mannath Padmanabhan

60. Who was the first Vice President of S.N.D.P

Answer: Dr. Palpu

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.