Kerala PSC History Questions and Answers 9

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 9 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
161. രണ്ടാം അലക്‌സാണ്ടർ എന്ന് സ്വയം വിശേഷിപ്പിച്ചത് ആര്?

Answer: അലവുദ്ദീൻ ഖിൽജി

162. The nationalist leader who was killed in a police lathicharge in 1928 was

Answer: Lala Lajpat Rai

163. The Resolution of Non-cooperation Movement was passed in which special session of Indian National Congress

Answer: Calcutta

164. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി ഔദ്യോഗിക സെൻസസ് നടപ്പിലാക്കിയ വൈസ്രോയി

Answer: റിപ്പൺ പ്രഭു

165. What is the oldest of the vedic literature

Answer: Rig Veda

166. When was the Non-Cooperation movement suspended?

Answer: 1922.

167. What was the agenda of the Round Table Conference (1930-1932)?

Answer: Discuss the Simon Commission Report.

168. When did the Government of the English East India Company come to an end?

Answer: 1858 A.D.

169. Indian Independence Act passed in the British Parliament in?

Answer: 1947 July 1.

170. Who is known as the Heroine of Quit India Movement ?

Answer: Aruna Asaf Ali.

171. അറബികളുടെ സിന്ധാക്രമണം നടന്ന വര്‍ഷം

Answer: എ.ഡി. 712

172. അക്ബറിന്‍റെ ശവകുടീരം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്

Answer: സിക്കന്ദ്ര

173. ബൈബിള്‍ പേര്‍ഷ്യന്‍ ഭാഷയിലേയ്ക്ക് വിവര്‍ത്തനം ചെയ്തത്

Answer: അബുള്‍ ഫസല്‍

174. രണ്ടാം പാനിപ്പട്ട് യുദ്ധം ആരെല്ലാം തമ്മിലായിരുന്നു

Answer: അക്ബറും സിറാജ് ഉദ് ഹെമുവും

175. അക്ബറിന്‍റെ സൈനിക പരിഷ്കാരം

Answer: മാന്‍ സബ്ദാരി സമ്പ്രദായം

176. സുല്‍ത്താന്‍മാരുടെ തലസ്ഥാനം ലാഹോറില്‍ നിന്ന് ഡല്‍ഹിയിലേക്ക് മാറ്റിയ ഭരണാധികാരി

Answer: ഇല്‍ത്തുമിഷ്

177. സഫര്‍ നാമ രചിച്ചത്

Answer: ഇബനുബത്തൂത്ത

178. പത്മാവത് എന്ന കൃതി രചിച്ചത്

Answer: മാലിക് മുഹമ്മദ് ജൈസി

179. യുനാനി” ചികില്‍സാ സ്രമ്പദായം പ്രചരിപ്പിച്ചത്‌

Answer: അറബികള്

180. ആഫ്രിക്കൻ രാജ്യമായ ലിബിയയുടെ നാണയം

Answer: ദിനാർ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.