Kerala PSC History Questions and Answers 2

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 2 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
21. മലബാറില്‍ മാപ്പിളലഹള നടന്ന വര്‍ഷം

Answer: 1836

22. മൗണ്ട് ബാറ്റൺ പദ്ധതി നിയമമാക്കി മാറ്റിയ ആക്റ്റ്

Answer: ഇന്ത്യൻ ഇൻഡിപെൻഡൻസ് ആക്ട് 1947

23. ഒന്നാം പാനിപ്പട്ടു യുദ്ധം നടന്ന വർഷം

Answer: 1526

24. \'നാവികനായ ഹെന്റി\' എന്നറിയപ്പെട്ടിരുന്ന ഹെന്റി രാജാവ് ഭരിച്ചിരുന്ന പ്രദേശം

Answer: പോര്‍ച്ചുഗീസ്

25. ഗോമതേശ്വര പ്രതിമ (ബാഹുബലി) സ്ഥാപിച്ചത്

Answer: ചാമുണ്ഡരായർ

26. കുണ്ടറ വിളംമ്പരം നടത്തിയത് ?

Answer: വേലുത്തമ്പി

27. The Jallian Wala Bagh Massacre was on:

Answer: .April 13th 1919

28. Who gave the slogan “Dilli Chalo” or “March to Delhi”?

Answer: Subhash Chandra Bose.

29. Who presided over the Cabinet Mission?

Answer: Sir. P.Lawrence.

30. At which session of the Indian National Congress was “Vande Mataram” sung for the first time?

Answer: 1896 Session.

31. Who wrote the book “The origin of the Indian National Congress”?

Answer: Pattabhi Sita Ramayya.

32. What does the Saffron colour in our National Flag stand for?

Answer: Renunciation (Sacrifice).

33. When was the Quit India movement started?

Answer: 1942 August 8 at Bombay.

34. ഖുദായ് – ഖിത്മത് ഗാർ (ദൈവസേവകരുടെ സംഘം / ചുവന്ന കുപ്പായക്കാർ) എന്ന സംഘടനയ്ക്ക് രൂപം നൽകിയത്?

Answer: ഖാൻ അബ്ദുൾ ഗാഫർ ഖാൻ

35. നിണവും ഇരുമ്പും എന്ന നയം നടപ്പിലാക്കിയത്

Answer: ബാല്‍ബന്‍

36. ഹിന്ദുക്കളുടെ മേല്‍ മതനികുതിയായി ജസിയ ഏര്‍പ്പെടുത്തിയ സുല്‍ത്താന്‍

Answer: ഫിറോസ് ഷാ തുഗ്ലക്ക്

37. യാമിനി, ഇല്‍ബാരി, മാമ്ലൂക്ക് എന്നെല്ലാം അറിയപ്പെടുന്ന രാജവംശം

Answer: അടിമ വംശം

38. ഏതു വംശത്തിനു ശേഷമാണ്‌ ഉത്തരേന്ത്യയില്‍ മൂഗള്‍വംശം അധികാരത്തില്‍വന്നത്‌

Answer: ലോധി

39. ആഫ്രിക്കൻ രാജ്യമായ ലിബിയയുടെ നാണയം

Answer: ദിനാർ

40. വിക്രമാംഗ ദേവ ചരിതം എഴുതിയതാര്?

Answer: ബിൽഹനൻ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.