Kerala PSC History Questions and Answers 6

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 6 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
101. The nationalist leader who was killed in a police lathicharge in 1928 was

Answer: Lala Lajpat Rai

102. ഒരു ദിവസത്തെ 24 മണിക്കുറുകളായി വിഭജിച്ച സംസ്ക്കാരം

Answer: മെസപ്പൊട്ടോമിയ

103. At which session of the Indian National Congress was “Vande Mataram” sung for the first time?

Answer: 1896 Session.

104. The Kakinada session of the Indian National Congress, which inspired the launch of the Vaikom Satyagraha , was held in :

Answer: 1923.

105. Who was the founder of Indian National Congress?

Answer: A.O.Hume(Allan Octavian Hume)

106. Who was the president of Indian National Congress at the time of Indian Independence?

Answer: Acharya Kripalani

107. Who presided over congress sessions three times?

Answer: Dada Bhai Naoroji.

108. ഖുദായ് – ഖിത്മത് ഗാർ (ദൈവസേവകരുടെ സംഘം / ചുവന്ന കുപ്പായക്കാർ) എന്ന സംഘടനയ്ക്ക് രൂപം നൽകിയത്?

Answer: ഖാൻ അബ്ദുൾ ഗാഫർ ഖാൻ

109. ഗുജറാത്തിലെ സോമനാഥ ക്ഷേത്രം ആക്രമിച്ചത്

Answer: മുഹമ്മദ് ഗസ്നി

110. ഉപനിഷത്തുകള്‍ പേര്‍ഷ്യന്‍ ഭാഷയിലേക്ക് വിവര്‍ത്തനം ചെയ്ത ഷാജഹാന്‍റെ മൂത്ത മകന്‍

Answer: ധാരാഷിക്കോവ്

111. അക്ബര്‍ ചക്രവര്‍ത്തി പുറത്തിറക്കിയ സ്വര്‍ണ നാണയം

Answer: ജല്‍ ജലാല്‍

112. ഇന്ത്യയുടെ തത്തچ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: അമീര്‍ ഖുസ്രു

113. ആഗ്ര നഗരം സ്ഥാപിച്ചത്

Answer: സിക്കന്ദര്‍ ലോധി

114. 1665-ല്‍ പുരന്തരസന്ധി ഒപ്പുവെച്ച മുഗള്‍ ഭരണാധികാരി

Answer: ഔറംഗസീബ്

115. പത്മാവത് എന്ന കൃതി രചിച്ചത്

Answer: മാലിക് മുഹമ്മദ് ജൈസി

116. ലൈലാ മജ്നു രചിച്ചതാര്

Answer: അമീര്‍ഖുസ്രു

117. ഏതു വംശത്തിനു ശേഷമാണ്‌ ഉത്തരേന്ത്യയില്‍ മൂഗള്‍വംശം അധികാരത്തില്‍വന്നത്‌

Answer: ലോധി

118. യുനാനി” ചികില്‍സാ സ്രമ്പദായം പ്രചരിപ്പിച്ചത്‌

Answer: അറബികള്

119. “ജൊവാൻ ഓഫ്‌ ആര്‍ക്ക്‌” ഏതു നൂറ്റാണ്ടിലാണ്‌ ജീവിച്ചിരുന്നത്‌

Answer: 15

120. ആഫ്രിക്കൻ രാജ്യമായ ലിബിയയുടെ നാണയം

Answer: ദിനാർ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.