Kerala PSC History Questions and Answers 8

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 8 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
141. \"സത്യമേവ ജയതേ \" എന്ന വാക്യം എടുത്തിരിക്കുന്നത്

Answer: മുണ്ഡകോപനിഷത്ത്

142. ലോർഡ് പ്രൊട്ടക്ടർ എന്നറിയപ്പെട്ടിരുന ഇംഗ്ലണ്ടിലെ ഭരണാധികാരി

Answer: ഒലിവർ ക്രോംവെൽ

143. 'ജോണ് കമ്പനി' എന്ന പേരില് അറിയപ്പെട്ടിരുന്ന കമ്പനി ഏത്?

Answer: ഇംഗ്ലീഷ് ഈസ്റ്റിന്ത്യാ

144. The exponent of "Kathakali" ?

Answer: KOTTARAKKARA THAMPURAN

145. Pazhassi Raja was attacked and killed by the British at:

Answer: Pulpalli

146. Who is the founder of Ghadar party?

Answer: Lala Hardayal.

147. Who gave the slogan” Give me blood and I promise you freedom”?

Answer: Subhash Chandra Bose.

148. Which leader died on the day the Non cooperation movement was launched in 1920?

Answer: Bal Gangadhar Tilak.

149. The second visit of Simon Commission was in?

Answer: 1929.

150. What does the Saffron colour in our National Flag stand for?

Answer: Renunciation (Sacrifice).

151. A resolution asking complete independence (“Poorna Swaraj") for India was moved at which session of Indian National Congress?

Answer: Lahore session (1929) under the presidency of Jawaharlal Nehru

152. Prime minister of Britain when India got Independence?

Answer: Clement Attlee (Labor Party).

153. First foreign president of Indian National Congress?

Answer: George Yule

154. he Montagu-Chelmsford Reforms introduced by the British Government in India to introduce self-governing institutions gradually to India in the year?

Answer: 1919.

155. Who set up the Swaraj Party in 1922?

Answer: C.R.Das and Moti Lal Nehru.

156. ഗ്രാന്‍റ് ട്രങ്ക് റോഡ് ബന്ധിപ്പിക്കുന്ന ഇന്ത്യയിലെ നഗരങ്ങള്‍

Answer: കൊല്‍ക്കത്ത-അമൃത്സര്‍

157. ഔറംഗസീബിന്‍റെ ശവകുടീരം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്

Answer: ദൗലത്താബാദ്

158. ക്ലീന്‍ ഇന്ത്യാ പദ്ധതി പ്രകാരം പൈതൃക സ്മാരകമായി താജ്മഹല്‍ ദത്തെടുത്തത്

Answer: ONGC

159. ഏതു വംശത്തിലെ രാജാവാണ്‌ കനിഷ്‌കന്‍

Answer: കുശാനവംശം

160. “ഹിജ്റാ വര്‍ഷത്തിന്റെ ആരംഭത്തിനു നിദാനമായത്‌

Answer: മദീനയിലേക്കുള്ള മുഹമ്മദ്‌ നബിയുടെ പലായനം

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.