Kerala PSC History Questions and Answers 11

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 11 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
201. മലബാറില്‍ മാപ്പിളലഹള നടന്ന വര്‍ഷം

Answer: 1836

202. The Resolution of Non-cooperation Movement was passed in which special session of Indian National Congress

Answer: Calcutta

203. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി ഔദ്യോഗിക സെൻസസ് നടപ്പിലാക്കിയ വൈസ്രോയി

Answer: റിപ്പൺ പ്രഭു

204. The only national leader who was in favour of the Cripp’s plan and the acceptance of the principle of Pakistan?

Answer: C.Rajagopalachari.

205. In which act, the rule of East India Company ended in India?

Answer: Govt. of India Act, 1858.

206. The first session of Indian National Congress was held under the presidentship of?

Answer: W.C.Banerjee.

207. In the year 1919, the British Government passed a new rule under which the Government had the authority and power to arrest people and keep them in prisons without any trial if they are suspected with the charge of terrorism. Which is that rule?

Answer: Rowlatt Act

208. Who started the Hindustan Socialist republican Association in 1928?

Answer: Chandra Sekhar Asad.

209. How many followers of Gandhiji participated in Dandi March?

Answer: 78.

210. നീതി ചങ്ങല നടപ്പിലാക്കിയത്

Answer: ജഹാംഗീര്‍

211. രണ്ടാം പാനിപ്പട്ട് യുദ്ധം ആരെല്ലാം തമ്മിലായിരുന്നു

Answer: അക്ബറും സിറാജ് ഉദ് ഹെമുവും

212. മാര്‍ഗദര്‍ശിയായ ഇംഗ്ലീഷുകാരന്‍ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: മാസ്റ്റര്‍ റാല്‍ഫ് ഫിച്ച്

213. കാലത്തിന്‍റെ കവിള്‍ത്തടത്തിലെ കണ്ണുനീര്‍ തുളളി എന്ന് താജ്മഹലിനെ വിശേഷിപ്പിച്ചത്

Answer: ടാഗോര്‍

214. സലിം എന്നറിയപ്പെട്ട മുഗള്‍ ഭരണാധികാരി

Answer: ജഹാംഗീര്‍

215. ഭാസ്കരാചാര്യരുടെ പ്രശസ്ത ഗണിത ശാസ്ത്ര ഗ്രന്ഥമായ ലീലാവതി പേര്‍ഷ്യന്‍ ഭാഷയിലേക്ക് തര്‍ജ്ജമ ചെയ്തത്

Answer: അബുള്‍ ഫൈസി

216. പേര്‍ഷ്യക്കാരുടെ പുതുവല്‍സര ആഘോഷമായ നവ്റോസ് നിര്‍ത്തലാക്കിയ മുഗള്‍ ഭരണാ ധികാരി

Answer: ഔറംഗസീബ്

217. തുസുക്കി ജഹാംഗീര്‍ രചിച്ചിരിക്കുന്ന ഭാഷ

Answer: പേര്‍ഷ്യന്‍

218. ഗുജറാത്ത് കീഴടക്കിയതിന്‍റെ സ്മരണാര്‍ത്ഥം അക്ബര്‍ നിര്‍മിച്ച പ്രവേശന കവാടം

Answer: ബുലന്ദ് ദര്‍വാസ

219. ശിവജിയുടെ മന്ത്രിസഭ

Answer: അഷ്ട പ്രധാന്‍

220. ബഹദൂര്‍ഷ രണ്ടാമന്‍റെ ശവകുടീരം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്

Answer: റംഗൂണ്‍

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.