Kerala PSC History Questions and Answers 17

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 17 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
321. തിരുവിതാംകൂറിലെ ആദ്യത്തെ രാജാവ്

Answer: മാർത്താണ്ഡവർമ

322. Which place famous for \'Muniyaras\'

Answer: Marayur

323. Who founded the Ramakrishna Mission

Answer: Swami Vivekananda

324. The silver coin which was introduced by Sher Shah and continued by the Mughals

Answer: Rupaya

325. മഹാഭാരത യുദ്ധം എത്ര ദിവസം നീണ്ടു നിന്നു.

Answer: 18

326. . Which place is known as Martha in European Period ?

Answer: KARUNAGAPALLY

327. ആദ്യമായി ബ്രിട്ടീഷ് പാർലമെന്റിൽ അംഗമായ ഇന്ത്യാക്കാരൻ?

Answer: ദാദാഭായ് നവറോജി

328. Where was the Civil disobedience movement launched in 1922?

Answer: Bardoli.

329. The second visit of Simon Commission was in?

Answer: 1929.

330. “Vanar Sena” which participated in freedom struggle of India was led by?

Answer: Indira Gandhi.

331. ഹൈന്ദവ ധര്‍മ്മോദ്ധാരകന്‍ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: ശിവജി

332. ലാഹോറില്‍ ഷാലിമാര്‍ പൂന്തോട്ടം പണികഴിപ്പിച്ച മുഗള്‍ ചക്രവര്‍ത്തി

Answer: ഷാജഹാന്‍

333. വിജയനഗരസാമ്രാജ്യം സന്ദര്‍ശിച്ച വെനീഷ്യന്‍ സഞ്ചാരി

Answer: നിക്കോളോ കോണ്ടി

334. സഡക്-ഇ-അസം, ചക്രവര്‍ ത്തിയുടെ പാത എന്നിങ്ങനെ അറിയപ്പെടുന്ന ഇന്ത്യയിലെ റോഡ്

Answer: ഗ്രാന്‍റ് ട്രങ്ക് റോഡ്

335. ക്വാമി എന്‍ക്രൂമ ഏതു രാജ്യത്തെ സ്വാത്രന്ത്യസമരത്തെയാണ്‌ നയിച്ചത്‌

Answer: ഘാന

336. മാലിദ്വീപില്‍ ഏറ്റവും കൂടുതലുള്ള മതക്കാര്‍

Answer: ഇസ്ലാംമതം

337. അരവിന്ദ് ഘോഷ് രചിച്ച പുസ്തകം ഏത് ?

Answer: ലൈഫ് ഡിവൈൻ

338. ആസാമിന്റെ ക്ലാസിക്കൽ നൃത്ത രൂപമായി അറിയപ്പെടുന്ന കലാരൂപമേത് ?

Answer: സാത്രിയാ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.