Kerala PSC History Questions and Answers 5

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 5 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
81. ഇന്ത്യയിൽ വച്ചു കൊല്ലപ്പെട്ട ഏക വൈസ്രോയി

Answer: മായോ പ്രഭു

82. ഒരു ദിവസത്തെ 24 മണിക്കുറുകളായി വിഭജിച്ച സംസ്ക്കാരം

Answer: മെസപ്പൊട്ടോമിയ

83. The Thangasseri Fort was constructed by?

Answer: PORTUGUESE

84. . Which place is known as Martha in European Period ?

Answer: KARUNAGAPALLY

85. The founder of All Travancore Muslim Mahajanasabha ?

Answer: VAKKOM MUHAMMED ABDUL KHADAR MOULAVI

86. സ്വാതന്ത്ര്യം ലഭിച്ചതിനു ശേഷമുള്ള ഇന്ത്യയുടെ പ്രതിസന്ധി എന്തായിരുന്നു

Answer: വർഗീയ ലഹളകൾ

87. Who once remarked “ Nehru is patriot while Jinnah is a Politician”

Answer: Mohammed Iqbal.

88. The first weekly paper published by the Indian National Congress in 1889?

Answer: Voice of India.

89. When was the English East India Company established?

Answer: 1600 A.D.

90. The Indian National Congress split into two groups; extremists and moderates, at the Surat session in the year ?

Answer: 1907. Extremists were led by Bal, Pal, Lal while the moderates by G.K.Gokhale.

91. Who was the leader of Bardoli Satyagrah of 1928?

Answer: Sardar Vallabhai Patel.

92. Gandhiji became the president of Indian National Congress in?

Answer: 1924 at the Belgaum session of Indian National Congress.

93. കുത്തബ്മിനാര്‍ പണി പൂര്‍ത്തി യാക്കിയത്

Answer: ഇല്‍ത്തുമിഷ്

94. നിണവും ഇരുമ്പും എന്ന നയം നടപ്പിലാക്കിയത്

Answer: ബാല്‍ബന്‍

95. ശിവജിയുടെ കുതിരയുടെ പേര്

Answer: പഞ്ചകല്ല്യാണി

96. മുഗള്‍ ചിത്രകലയുടെ സുവര്‍ണ്ണ കാലഘട്ടം എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ആരുടെ ഭരണകാലഘട്ടമാണ്

Answer: ജഹാംഗീര്‍

97. അക്ബറിന്‍റെ വളര്‍ത്തച്ഛന്‍, രാഷ്ട്രീയ ഗുരു, മാര്‍ഗദര്‍ശി എന്നിങ്ങനെ അറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: ബൈറാംഖാന്‍

98. സുല്‍ത്താന്‍ എന്ന സ്ഥാനപ്പേര് സ്വീകരിക്കുകയോ നാണയങ്ങളില്‍ പേര് മുദ്രണം ചെയ്യുകയോ ചെയ്യാത്ത രാജവംശമാണ്

Answer: സെയ്ദ് വംശം

99. ജനറല്‍ ഫ്രാങ്കോ ഏതു രാജ്യത്തെ ഭരണാധികാരിയായിരുന്നു

Answer: സ്പെയിന്

100. , സർവ്വരാജ്യ സഖ്യം (ലീഗ് ഓഫ് നേഷൻസ്) സ്ഥാപിക്കുന്നതിന് സുപ്രധാന പങ്ക് വഹിച്ച അമേരിക്കൻ പ്രസിഡന്റ് ആര് ?

Answer: വുഡ്രോ വിൽസൺ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.