Kerala PSC History Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. ശ്രീരാമൻ വിഷ്ണുവിന്‍റെ എത്രാമത്തെ അവതാരമാണ്

Answer: 7

2. മുഗൾ രാജവംശവുമായി ബന്ധമില്ലാത്തത് ഏത്
a. ഇബാദത്ത്ഖാന
b. ചാർമിനാർ
c. റെഡ്ഫോർട്ട്
d. മോത്തി മസ്ജിദ്

Answer: ചാർമിനാർ

3. ഇന്ത്യയില് കറന്സിനോട്ട് ആദ്യമായി പ്രിന്റ് ചെയ്തത് ആരുടെ ഭരണകാലത്താണ് (D)

Answer: ഷേര്ഷാ സൂരി

4. The exponent of "Kathakali" ?

Answer: KOTTARAKKARA THAMPURAN

5. Do or Die”the slogan was raised by

Answer: Gandhiji

6. The first session of the Indian National Congress was presided over by:

Answer: Womesh Chander Banerjee.

7. Who was elected as the President of All India Khilafat Conference held in Delhi in 1919?

Answer: Mahatma Gandhi.

8. When did the Government of the English East India Company come to an end?

Answer: 1858 A.D.

9. Which was the summer capital of India during the British rule?

Answer: Simla.

10. Simon commission came to India in?

Answer: 1928.

11. In the year 1919, the British Government passed a new rule under which the Government had the authority and power to arrest people and keep them in prisons without any trial if they are suspected with the charge of terrorism. Which is that rule?

Answer: Rowlatt Act

12. Who represented Indian National Congress in the second round table conference in 1931?

Answer: Mahatma Gandhi.

13. India’s National Song “Vandematharam” first sung in?

Answer: 1896 at Calcutta.

14. How many members participated in the first meeting of Indian National Congress?

Answer: 72. The first session of the Indian National Congress, held in Bombay in 1885.

15. Which was the most decisive war that marked the initiation of British rule in India?

Answer: Battle of Plassey. The battle occurred on June 23, 1757 at Palashi of Murshidabad, on the bank of Bhagirathi River

16. Who set up the Swaraj Party in 1922?

Answer: C.R.Das and Moti Lal Nehru.

17. താജ്മഹല്‍ യുനെസ്കോയുടെ ലോക പൈതൃക പട്ടികയില്‍ ഉള്‍പ്പെട്ട വര്‍ഷം

Answer: 1983

18. ഹുമയൂണിന്‍റെ ജീവചരിത്ര ഗ്രന്ഥമായ ഹുമയൂണ്‍ നാമ രചിച്ചത്

Answer: ഗുല്‍ബദന്‍ ബീഗം

19. ഷേര്‍ഷയുടെ ശവകുടീരം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്

Answer: സസാരം

20. രണ്ടാം പഞ്ചവത്സര പദ്ധതിയുടെ ശില്പിയായി അറിയപ്പെടുന്നതാര് ?

Answer: P.C. മഹലനോബിസ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.