Kerala PSC History Questions and Answers 16

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 16 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
301. Hortus malabaricus was written in which language?

Answer: Latin

302. വേണാട് ഉടമ്പടി നടന്ന വർഷം?

Answer: 1723

303. Who propounded the philosophy of ‘Dvaitadvaita’

Answer: Nimbaraka

304. തരിസ്സപ്പിള്ളി ശാസനം പുറപ്പടുവിച്ച ചേര രാജാവ്?

Answer: സ്ഥാണു രവി കുശേഖരൻ

305. Who gave the slogan” Give me blood and I promise you freedom”?

Answer: Subhash Chandra Bose.

306. What is the nick name of the English East India Company?

Answer: John Company.

307. The famous INA trials took place at the Red Fort, Delhi in?

Answer: 1945.

308. Mahatma Gandhi was referred to as the “Father of the Nation” first by?

Answer: Subhash Chandra Bose

309. Who was the leader of Bardoli Satyagrah of 1928?

Answer: Sardar Vallabhai Patel.

310. First elected president of Indian National Congress?

Answer: Subhash Chandra Bose (1939)

311. ആധുനിക മനു എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: ഡോ.ബി.ആർ.അംബേദ്ക്കർ

312. സൈമൺ കമ്മീഷൻ ചെയർമാൻ?

Answer: ജോൺ സൈമൺ

313. റായ് പിത്തോറ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: പൃഥ്വിരാജ് ചൗഹാന്‍

314. കുത്തബ്മിനാര്‍ പണി പൂര്‍ത്തി യാക്കിയത്

Answer: ഇല്‍ത്തുമിഷ്

315. ഇന്ത്യയിലാദ്യമായി വെടിമരുന്ന്, പീരങ്കിപ്പട എന്നിവ ഉപയോഗിച്ച ഭരണാധികാരി

Answer: ബാബര്‍

316. പന്തല്‍ (പവലിയന്‍) തകര്‍ന്നുവീണ് അന്തരിച്ച തുഗ്ലക്ക് ഭരണാധികാരി

Answer: ഗിയാസുദ്ദീന്‍ തുഗ്ലക്ക്

317. ചാലിസയുടെ അധികാരം വെട്ടിച്ചുരുക്കിയത്

Answer: ബാല്‍ബന്‍

318. പാവങ്ങളുടെ താജ്മഹല്‍ എന്നറി യപ്പെടുന്നത്

Answer: ബീബീക മക്ബറ

319. രാജാറാം മോഹന്‍റോയിക്ക് രാജ എന്ന പദവി നല്‍കിയത്

Answer: അക്ബര്‍ഷാ രണ്ടാമന്‍

320. ”ഒരു വ്യക്തി പ്രകൃത്യാ അവന്റെതല്ലെങ്കിൽ അവൻ ഒരു അടിമയാണ് ” – എന്ന് പറഞ്ഞ ചിന്തകനാര് ?

Answer: അരിസ്റ്റോട്ടിൽ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.