Kerala PSC History Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. പ്രസിദ്ധ ചരിത്ര സ്മാരകമായ ബേക്കല്‍ കോട്ട നിര്‍മ്മിച്ചതാര്?

Answer: ശിവപ്പ നായ്ക്ക്

42. സിന്ധൂനദിതട സംസ്ക്കാരത്തിന്റെ ഭാഗമായി \" ഉഴവുചാൽ പാടങ്ങൾ \" കണ്ടെത്തിയ സ്ഥലം

Answer: കാലി ബംഗൻ

43. ഒരു ദിവസത്തെ 24 മണിക്കുറുകളായി വിഭജിച്ച സംസ്ക്കാരം

Answer: മെസപ്പൊട്ടോമിയ

44. The protest against the Rowlatt Act of 1919 lead to:

Answer: Jalianwala Bagh magassacre

45. Who once remarked “ Nehru is patriot while Jinnah is a Politician”

Answer: Mohammed Iqbal.

46. What was the agenda of the Round Table Conference (1930-1932)?

Answer: Discuss the Simon Commission Report.

47. The only national leader who was in favour of the Cripp’s plan and the acceptance of the principle of Pakistan?

Answer: C.Rajagopalachari.

48. Who was proclaimed as the emperor of India during the great Indian Mutiny of 1857?

Answer: Bahadur Shah II.

49. The Cripps Mission visited India during the regime of :

Answer: Lord Linlithgow.

50. The first session of Indian National Congress was held under the presidentship of?

Answer: W.C.Banerjee.

51. Who was the founder of Indian National Congress?

Answer: A.O.Hume(Allan Octavian Hume)

52. A resolution asking complete independence (“Poorna Swaraj") for India was moved at which session of Indian National Congress?

Answer: Lahore session (1929) under the presidency of Jawaharlal Nehru

53. The national leader of India who participated in all of the three round table conferences?

Answer: B.R.Ambedkar

54. India’s National Anthem “Janaganamana” first sung in?

Answer: 1911 December 27 at Calcutta session of Indian National Congress.

55. തങ്ക, ജിറ്റാള്‍ എന്നീ നാണയങ്ങള്‍ പുറത്തിറക്കിയ സുല്‍ത്താന്‍

Answer: ഇല്‍ത്തുമിഷ്

56. ബൈബിള്‍ പേര്‍ഷ്യന്‍ ഭാഷയിലേയ്ക്ക് വിവര്‍ത്തനം ചെയ്തത്

Answer: അബുള്‍ ഫസല്‍

57. കുത്തബ് മിനാറിന്‍റെ പ്രവേശന കവാടം

Answer: അലൈ ദര്‍വാസ

58. വില നിയന്ത്രണം, കമ്പോള നിയന്ത്രണം എന്നിവ നടപ്പിലാക്കിയ സുല്‍ത്താന്‍

Answer: അലാവുദ്ദീന്‍ ഖില്‍ജി

59. ഇല്‍ത്തുമിഷ് പ്രചരിപ്പിച്ച വെളളി നാണയം

Answer: തങ്ക

60. , സർവ്വരാജ്യ സഖ്യം (ലീഗ് ഓഫ് നേഷൻസ്) സ്ഥാപിക്കുന്നതിന് സുപ്രധാന പങ്ക് വഹിച്ച അമേരിക്കൻ പ്രസിഡന്റ് ആര് ?

Answer: വുഡ്രോ വിൽസൺ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.