Kerala PSC History Questions and Answers 4

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 4 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
61. \"ജാതിവേണ്ട, മതം വേണ്ട, ദൈവം വേണ്ട\" എന്ന് പറഞ്ഞത് ആര്?

Answer: സഹോദരൻ അയ്യപ്പൻ

62. റാണാ പ്രതാപിന്റെ പ്രസിദ്ധമായ കുതിര?

Answer: ചേതക്

63. അമുക്തമാല്യത എന്ന കൃതിയുടെ രചയിതാവ്

Answer: കൃഷ്ണദേവരായർ

64. \"സത്യമേവ ജയതേ \" എന്ന വാക്യം എടുത്തിരിക്കുന്നത്

Answer: മുണ്ഡകോപനിഷത്ത്

65. കൊച്ചി രാജാക്കന്മാരുടെ കിരീടധാരണം നടന്നിരുന്ന സ്ഥലം

Answer: നീലഗിരി

66. The first war of Independence in India lasted for almost:

Answer: One year

67. Who was the Governor General of India when the first war of India’s independence broke out in 1857?

Answer: Lord Canning.

68. The first weekly paper published by the Indian National Congress in 1889?

Answer: Voice of India.

69. When was the English East India Company established?

Answer: 1600 A.D.

70. In which act, the rule of East India Company ended in India?

Answer: Govt. of India Act, 1858.

71. “The congress is in reality a civil war without arms” Who said this?

Answer: Sir Syed Ahmad Khan.

72. When was the Dandi March started?

Answer: March 12, 1930

73. Who was the president of Indian National Congress at the time of Indian Independence?

Answer: Acharya Kripalani

74. ജർമ്മനിയിൽ വച്ച് നേതാജി സുഭാഷ് ചന്ദ്രബോസ് വിവാഹം കഴിച്ച ഓസ്ട്രേലിയൻ വനിത?

Answer: എമിലി ഷെങ്കൽ

75. കോൺഗ്രസിന്റെ വാർഷിക സമ്മേളനത്തെ അവധിക്കാല വിനോദ പരിപാടി എന്ന് കളിയാക്കിയത്?

Answer: ബാലഗംഗാധര തിലകൻ

76. ഏറ്റവും കുറച്ച് കാലം ഡല്‍ഹി ഭരിച്ച രാജവംശം

Answer: ഖില്‍ജി വംശം

77. ബീബി കാ മക്ബറാ എന്ന സ്മാരകം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നതെവിടെ

Answer: ഔറംഗാബാദ്

78. ഷേര്‍ഷ പുറത്തിറക്കിയ വെളളി നാണയം

Answer: റുപിയ

79. കൊട്ടാരത്തില്‍ സംഗീതം, നൃത്തം ഇവ നിരോധിച്ച മുഗള്‍ ചക്രവര്‍ത്തി

Answer: ഔറംഗസീബ്

80. പേര്‍ഷ്യക്കാരുടെ പുതുവല്‍സര ആഘോഷമായ നവ്റോസ് നിര്‍ത്തലാക്കിയ മുഗള്‍ ഭരണാ ധികാരി

Answer: ഔറംഗസീബ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.