Kerala PSC History Questions and Answers 7

This page contains Kerala PSC History Questions and Answers 7 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
121. തിരുവിതാംകൂറിലെ ആദ്യത്തെ ദിവാന്‍ ആരാണ്

Answer: രാജാകേശവദാസന്‍

122. ചിലപ്പതികാരത്തില് പ്രതിപാദിക്കുന്ന പാണ്ഡ്യരാജാവ്?
a. രാജേന്ദ്രന്
b. നെടുംചേഴിയന്
c. കരികാലന്
d. ഇവരാരുമല്ല

Answer: നെടുംചേഴിയന്

123. Pazhassi Raja was attacked and killed by the British at:

Answer: Pulpalli

124. At which session of the Indian National Congress was “Vande Mataram” sung for the first time?

Answer: 1896 Session.

125. When did the Government of the English East India Company come to an end?

Answer: 1858 A.D.

126. Who was proclaimed as the emperor of India during the great Indian Mutiny of 1857?

Answer: Bahadur Shah II.

127. Who was the first Muslim president of Indian National Congress

Answer: Badruddin Tyabjee.

128. Who was the president of Indian National Congress at the time of Indian Independence?

Answer: Acharya Kripalani

129. Prime minister of Britain when India got Independence?

Answer: Clement Attlee (Labor Party).

130. How many members participated in the first meeting of Indian National Congress?

Answer: 72. The first session of the Indian National Congress, held in Bombay in 1885.

131. ക്വിറ്റ് ഇന്ത്യാ സമര കാലത്തെ കോൺഗ്രസ് പ്രസിഡന്റ്?

Answer: മൗലാനാ അബ്ദുൾ കലാം ആസാദ്

132. നിണവും ഇരുമ്പും എന്ന നയം നടപ്പിലാക്കിയത്

Answer: ബാല്‍ബന്‍

133. ലാഹോര്‍ ഗേറ്റ് ഏതിന്‍റെ പ്രവേശന കവാടമാണ്

Answer: ചെങ്കോട്ട

134. മാര്‍ഗദര്‍ശിയായ ഇംഗ്ലീഷുകാരന്‍ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: മാസ്റ്റര്‍ റാല്‍ഫ് ഫിച്ച്

135. ഇന്ത്യയിലാദ്യമായി വെടിമരുന്ന്, പീരങ്കിപ്പട എന്നിവ ഉപയോഗിച്ച ഭരണാധികാരി

Answer: ബാബര്‍

136. വില നിയന്ത്രണം, കമ്പോള നിയന്ത്രണം എന്നിവ നടപ്പിലാക്കിയ സുല്‍ത്താന്‍

Answer: അലാവുദ്ദീന്‍ ഖില്‍ജി

137. ഷേര്‍ഖാന്‍ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: ഷേര്‍ഷാ

138. യുനാനി” ചികില്‍സാ സ്രമ്പദായം പ്രചരിപ്പിച്ചത്‌

Answer: അറബികള്

139. “ജൊവാൻ ഓഫ്‌ ആര്‍ക്ക്‌” ഏതു നൂറ്റാണ്ടിലാണ്‌ ജീവിച്ചിരുന്നത്‌

Answer: 15

140. ആഫ്രിക്കൻ രാജ്യമായ ലിബിയയുടെ നാണയം

Answer: ദിനാർ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.