Kerala PSC Current affairs Questions and Answers 14

This page contains Kerala PSC Current affairs Questions and Answers 14 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
261. Name the world’s first Sanskrit 3D film which was screened at the 48th International Film Festival in Goa?

Answer: Anurakthi

262. Which country has recently declared total independence from IMF and World Bank (WB)?

Answer: Indo German-Centre for Sustainability

263. Emmerson Mnangagwa is the new President of _______?

Answer: Zimbabwe

264. Which country promised to help Indian Railways to increase speed of trains on existing corridors

Answer: Germany

265. According to LinkedIn report, India holds which position in market for pharmaceuticals and biotechnology workforce.

Answer: Second

266. Dr.Bindeshwar Pathak who developed a low cost and appropriate toilet technology which is popularly known as the _____________ system.

Answer: Sulabh Shauchalaya system

267. ഏത് ഗെയിംസുമായി ബന്ധപ്പെട്ട ദീപശിഖ പ്രയാണമാണ് ക്വീൻസ് ബാറ്റൺ റിലേ എന്ന് അറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: കോമൺ വെൽത്ത് ഗെയിംസ്

268. Who is BCCI’s nominee for the esteemed Dronacharya award?

Answer: Rahul Dravid

269. Who has taken over as the Director General of the Directorate of Revenue Intelligence (DRI)?

Answer: Debi Prasad Dash

270. Who has been appointed as new Director General of Goods and Services Tax Intelligence (DG GSTI)?

Answer: John Joseph

271. Who led the Indian delegation at the first-ever India-Japan Space Dialogue in New Delhi?

Answer: Indra Mani pandey

272. Who won the Badminton World Tour Finals Trophy?

Answer: P V Sindhu

273. Operation Swift Retort, which is in news recently, is associated to which of the following countries? (Marks: 0)

Answer: Pakistan

274. Which state government has decided to launch Yuva Swabhiman Yojana for urban poor youth?

Answer: madhya pradesh

275. Which of the following telescopes has recently helped to discover 300000 new galaxies?

Answer: LOFAR

276. Who has been appointed as the first court-appointed ombudsman for the BCCI?

Answer: DK Jain

277. RBI have signed a $75 billion Bilateral Swap Arrangement (BSA) with which country’s central Bank?

Answer: Japan

278. Who has won the prestigious Greenpreneur Award 2021?

Answer: Dr. Charu Khosla

279. യൂറോ കപ്പിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ ഗോളുകൾ നേടുന്ന താരമെന്ന റെക്കോർഡ് സ്വന്തമാക്കിയത്

Answer: ക്രിസ്റ്റ്യാനോ റൊണാൾഡോ

280. Which state government has announced a ban on the use of "single use plastic"?

Answer: Bihar

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.