Kerala PSC Current affairs Questions and Answers 9

This page contains Kerala PSC Current affairs Questions and Answers 9 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
161. കേരളത്തിന്‍റെ പുതിയ ഇലക്ഷൻ കമ്മീഷണർ

Answer: വി. ഭാസ്ക്കരൻ

162. What is the India’s rank in the new global Commitment to Reducing Inequality (CRI) index?

Answer: 132nd

163. Name the author the Book Lincoln in the Bardo?

Answer: George Sanders

164. India on February 23, successfully tested which nuclear-capable ballistic missile?

Answer: Dhanush

165. പങ്കാളിയെ തിരഞ്ഞെടുക്കുക എന്നത് മൗലിക അവകാശം ആണെന്ന് കഴിഞ്ഞ ദിവസം സുപ്രിം കോടതി യുടെ മൂന്നംഗ ബഞ്ച് വിധി പ്രസ്താവിക്കുകയുണ്ടായി. ആരായിരുന്നു ആ ബഞ്ചിന്റെ അധ്യക്ഷൻ?

Answer: ജസ്റ്റിസ് ദീപക് മിശ്ര

166. Which Indian Music composer’s music from the film Viceroy’s House has been shortlisted for the World Soundtrack Awards?

Answer: A R Rahman

167. ഇന്ത്യ അടുത്തിടെ വികയകരമായി പരീക്ഷണം നടത്തിയ ഹ്രസ്വദൂര ബാലിസ്റ്റിക് മിസൈൽ

Answer: പ്രഹർ

168. What is the theme of the 2019 National Science Day (NSD)?

Answer: Science for the people and the people for science

169. Upamanyu Dutta, who is in news recently, is associated to which of the following sports?

Answer: sailing

170. Where is the Asia’s largest Corn cob dryer located?

Answer: Telangana

171. Which is the India's highest peacetime gallantry award?

Answer: Ashoka Chakra award

172. Who has decided to deliver e-Courts services through Common Service Centres (CSCs)?

Answer: Department of Justice

173. Which country to host 14th Session of the Conference Of Parties (CoP) to UNCCD in 2019? (Marks: 0)

Answer: India

174. Which space agency has decided to launch SPHEREx Mission to investigate the origins of our Universe?

Answer: NASA

175. Who has been appointed as the first court-appointed ombudsman for the BCCI?

Answer: DK Jain

176. Who is the head of the CBDT panel to help bring down tax litigation?

Answer: Sanjeev Sharma

177. ലഡാക്കിലെ ആദ്യത്തെ ലെഫ്റ്റനന്റ് ഗവർണ്ണർ

Answer: രാധാകൃഷ്ണ മാത്തൂർ

178. BCCI പ്രസിഡന്റ് :

Answer: സൗരവ് ഗാംഗുലി

179. 2021 ലെ കേരള നിയമസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പിൽ ഏറ്റവും ഉയർന്ന ഭൂരിപക്ഷം നേടിയ കെ കെ ശൈലജ ടീച്ചർ ഏത് മണ്ഡലത്തിൽ ആയിരുന്നു മത്സരിച്ചത് ?

Answer: മട്ടന്നൂർ

180. Which state government has started special pink booths for vaccination of women?

Answer: Uttar Pradesh

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.