Kerala PSC Questions and Answers 89

This page contains Kerala PSC Questions and Answers 89 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1761. Moortidevi award is given annually in which field?

Answer: literature

1762. പ്രസിദ്ധ ചരിത്ര സ്മാരകമായ ബേക്കല്‍ കോട്ട നിര്‍മ്മിച്ചതാര്?

Answer: ശിവപ്പ നായ്ക്ക്

1763. കേരളത്തില്‍ വനിതകള്‍ കെട്ടിയാടുന്ന തെയ്യം?

Answer: ദേവക്കൂത്ത്

1764. പഞ്ചാബിലെ നൗജവാൻ ഭാരതസഭ എന്ന സംഘടനയ്ക്ക് രൂപം നൽകിയതാര് ?

Answer: ഭഗത് സിങ്

1765. _______________he borrow the money yesterday?

Answer: Did

1766. കുര്യാക്കോസ് ഏലിയാസ് ചാവറ ജനിച്ച വർഷം?

Answer: 1805

1767. By selling Oranges at 32 for Rs.10, a man loses 40%. How many oranges should he sell for Rs.10 if he should gain 20%?

Answer: 16

1768. Identify the missing term: PRT, ŅŅ, BDF, HJL, NPR

Answer: VXZ

1769. ഇന്ത്യയിലെ ജനസംഖ്യ (2001 സെൻസസ് പ്രകാരം) ?

Answer: 1028737436

1770. അരയൻ മാസിക, അരയസ്ത്രീജന മാസിക എന്നീ പ്രസിദ്ധീകരണങ്ങൾ ആരംഭിച്ച താര്?

Answer: ഡോ. വേലുക്കുട്ടി അരയൻ

1771. Who approves procedure and mechanism for Strategic Disinvestment recently ?

Answer: Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)

1772. Which university produced the world's most detailed scan of the brain's internal wiring?

Answer: Cardiff University

1773. .Methane gas is invented by the scientist:

Answer: .Alexandro Volta

1774. Who was the first leader of opposition in the Kerala Legislative Assembly?

Answer: P.T. Chacko

1775. UPS stands for

Answer: Uninterruptable power supply

1776. -In which year The Supreme Court of India recognized transgenders as the third gender in Indian society?

Answer: 2014

1777. ഇവള്‍ സന്ധിയേത്

Answer: ആഗമസന്ധി

1778. The term ‘Chicago Pile’ refers to

Answer: First Nuclear reactor

1779. മഴയിലൂടെ പരാഗണം നടക്കുന്ന സുഗന്ധവ്യജ്ഞനം

Answer: കുരുമുളക്

1780. ഈജിപ്തിൽ നിന്നും സ്ഥാനഭ്രഷ്ടനാക്കപ്പെട്ട പ്രസിഡന്റ്

Answer: ഹൊഫ്നി മുബാറക്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.