Kerala PSC Information Technology Questions and Answers

1. ______is computer software designed to handle computer hardware and provide platform for application software?

Answer: System software

2. The brain of computer system is

Answer: CPU

3. The name for the Windows Internet API is

Answer: Winsock

4. Which one of the following key is used to refresh the web page?

Answer: F5

5. ______controls the formatting for all the slides in the presentation
a. Place Holder
b. Slide Master
c. Slide Master
d. All of the above

Answer: All of the above

6. IT stands for ____

Answer: Information Technology

7. COBOL is an acronym of ______________

Answer: Common Business Oriented Language

8. Ctrl + U is used to ______

Answer: Underline the selected text

9. A byte is group of________

Answer: eight binary digits

10. ഈ മെയിൽ വിലാസത്തിൽ @ സിംബൽ അവതരിപ്പിച്ചത്

Answer: റേ ടോം ലിൻസൺ

11. The process of assigning IP address for specific times to the various hosts by DHCP is called as?

Answer: Lease

12. NAT stands for _____ .

Answer: network address translation

13. The following device allows the user to add external components to a computer system

Answer: Ports/ system boards

14. A process of collecting, organizing, storing and otherwise maintaining a complete historical record of programs and other documents used or prepared during the different phases of the system is called

Answer: Documentation

15. What are connector symbol ?

Answer: All the above

16. निम्नलिखित में से किसे ‘कम्प्यूटर का पितामह’ कहा जाता है?

Answer: चार्ल्स बेबेज

17. CD-ROM है एक–

Answer: मैग्नेटिक मेमोरी

18. अंग्रेजी भाषा के समान उच्चस्तरीय कम्प्यूटर भाषा है–

Answer: COBOL

19. डिजिटल कम्प्यूटर किस सिद्धान्त पर कार्य करता है?

Answer: गणना

20. अरनेट’ (ERNET) क्या है?

Answer: एक कम्प्यूटर नेटवर्क

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share