PSC Questions and Answers 2022 5

This page contains PSC Questions and Answers 2022 5 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
81. മൗലിക അവകാശങ്ങൾ എത്ര?

Answer: ആറെണ്ണം

82. താഴെ കൊടുത്തിരിക്കുന്നവയില്‍ പറഞ്ഞയച്ചവന്‍ എന്നര്‍ത്ഥം വരുന്ന വാക്ക് ഏതാണ്
a. പ്രേഷകന്‍
b. ഭിഭിക്ഷു
c. പ്രേക്ഷകന്‍
d. പിപാസ

Answer: പ്രേഷകന്‍

83. താഴെ പറയുന്നവയില്‍ കേരളത്തിലൂടെ കൂടുതല്‍ ദൂരമൊഴുകുന്ന നദി ?
a. കബനി
b. ഭവാനി
c. പാന്പാര്‍
d. നെയ്യാര്‍

Answer: കബനി

84. ധവളപ്രകാശം ഘടക വര്‍ണ്ണങ്ങളായി വേര്‍തിരിയുന്ന പ്രതിഭാസം ഏതാണ് ?

Answer: പ്രകീര്‍ണ്ണനം

85. ശ്രീനാരായണഗുരു ജനിച്ചത്?

Answer: 1856 ആഗസ്റ്റ് 20ന് ചെമ്പഴന്തിയിലെ വയൽവാരം വീട്ടിൽ

86. Operating system of a computer manages

Answer: all the operations of a computer

87. शक, विक्रम, हजरी तथा ईस्वी संवतों में सबसे प्राचीन है*

Answer: विक्रम संवत्

88. Which​ ​of​ ​the​ ​following​ ​would​ ​not​ ​constitute​ ​an​ ​economic​ ​activity​ ​in Economics?

Answer: A teacher teaching his own daughter at home

89. The largest Lake in India:

Answer: Chilka

90. The place in Idukky district, famous for sandal forests

Answer: Marayur

91. കാസർകോട് ജില്ല നിലവിൽ വന്ന വർഷമേത്?

Answer: 1983

92. In a mixture of 63 liters milk and water in the ratio 5:2 water is added to the mixture to make the ratio 5:3. The quantity of water added is ———?

Answer: 9 liters

93. The maximum strength of a Legisalative Assembly in state?

Answer: 500

94. The age limit for entering in the service of a Co-operative society is-------

Answer: 37 years

95. When you think about big, expensive, camera, DSLR comes into your mind ? What is the expansion of DSLR ?

Answer: Digital Single Lens Reflex

96. Fundamental Rights are borrowed from the constitution of

Answer: America

97. An attempt to make a computer resource unavailable to its in lended users is called?

Answer: Denial -of- service attack

98. Three solid metallic spheres of diameters 6cm, 8cm and 10 cm are melted and recast into a new solid sphere. the diameter of this sphere is?

Answer: 12cm

99. A man sold two mobile phones at Rupees 4,500 each.He sold one at a loss of 15% and the other at a gain of 15%.His loss or gain is_______

Answer: 2.25% loss

100. Acceleration is the rate of change of:

Answer: Velocity

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.