Kerala PSC Repeated Questions 4

This page contains Kerala PSC Repeated Questions 4 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
61. ഇന്ത്യന്‍ മിസൈല്‍ പദ്ധതിയുടെ ഉപജ്ഞാതാവ് ?

Answer: ഡോ.എ.പി.ജെ. അബ്ദുള്‍ കലാം

62. നിശാഗന്ധി പുരസ്ക്കാരം ഏർപ്പെടുത്തിയിരിക്കുന്നത് ഏത് വകുപ്പാണ്?

Answer: ടൂറിസം

63. മഹാത്മാഗാന്ധി സിരീസിലുള്ള നോട്ടുകള്‍ പുറത്തിറക്കിത്തുടങ്ങിയ വര്‍ഷമേത് ?

Answer: 1996

64. മഴത്തുള്ളി ഗോളാകൃതിയിൽ കണപ്പെടാൻ കാരണം?

Answer: പ്രതലബലം

65. .ഇന്ദിരാ പോയിൻറിന്റെ പഴയ പേര്?

Answer: പോയിൻറ് പാർസൺസ് പോയിൻറ്

66. Which is called, Land of Five Rivers?

Answer: Punjab

67. The difference between compound interest and simple interest on an amount of money in 3 years at the rate of 10% is Rs. 93. Then the amount in Rs. is:

Answer: 3000

68. If A is less than B,C is less than D,B is greater than E and less than D,which is the greatest?

Answer: .D

69. ‘Kargil Vijay Diwas’ is celebrated on which date in India?

Answer: 26th July

70. Which of the following states are involved in Mulla Periyar dam issue?

Answer: Kerala-Tamilnadu

71. The narrow stretch of land that connects peninsular India with north eastern state is called:

Answer: Siliguri Corridor

72. The coastal security exercise ‘Sagar Kavach’ was held in which state?

Answer: Kerala

73. My father _________ home when I reached there

Answer: had left

74. Who among the following is not associated with the Cabinet Mission?

Answer: Mount Batten

75. Guntur of Andhra Pradesh is famous for ?

Answer: Tobacco

76. മാതംഗലീല എന്ന പുസ്തകത്തിൽ പ്രതിപാദിക്കുന്നത്

Answer: ആന ശാസ്ത്രം

77. The antonym of the word 'fragrance' is:

Answer: stench

78. A യുടെ മകനാണ്E.‌ Bയുടെ മകനാണ്‌ D. E,C-യെ വിവാഹം കഴിച്ചു.B യുടെ മകളാണ്‌ C. എന്നാൽ E യുടെ ആരാണ്‌ D ?

Answer: ഭാര്യാസഹോദരൻ

79. ഭരണഘടനാ ഭേദഗതിയെ കുറിച്ച് പ്രതിപാദിക്കുന്ന ഭരണഘടന ഭാഗം?          

Answer: ഭാഗം 20        

80. "മനുഷ്യന്റെ ആഗ്രഹങ്ങൾ നിറവേറ്റാൻ ഭൂമിക്ക് കഴിയും എന്നാൽ അത്യാഗ്രഹം നിറവേറ്റാൻ കഴിയില്ല" എന്ന് പറഞ്ഞതാര്?

Answer: ഗാന്ധിജി

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.