Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. ലഹരി വിമുക്ത കേരളത്തിനായി സംസ്ഥാന സർക്കാർ തുടങ്ങിയ പദ്ധതി

Answer: വിമുക്തി

2. കേന്ദ്ര വിനോദ സഞ്ചാര മന്ത്രാലയത്തിന്റെ incredible india പദ്ധതിയുടെ ബ്രാൻഡ് അംബാസിഡർ

Answer: നരേന്ദ്ര മോഡി

3. In which year was the Integrated Child Development Services (ICDS) Introduced?

Answer: 1975

4. The Chairman of the Governing Body of Kudumbashree Mission is :

Answer: Minister for LSG

5. The Ministry of Rural Development launched the National Rural Livelihoods Mission (NRLM) in which year?

Answer: June 2011

6. Which social welfare project aims at harnessing the innate capabilities of the poor & complements them with capacities to participate in the growing economy of the country?

Answer: NRLM

7. The Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana (RGGVY) was launched in _____?

Answer: April 2005

8. Who is the nodal officer at District level for the National Food for Work Programme?

Answer: District Collector

9. Which scheme was launched onApril-1, 1989 by merging National Rural Employment Program (NREP) & Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP)?

Answer: Jawahar Rozgar Yojana (JRY)

10. Which Article of the Indian Constitution provides protection of traffic inhuman beings and forced labour?

Answer: Article 23

11. Which empowerment project was formally registered as the 'State Poverty Eradication Mission (SPEM)'?

Answer: Kudumbashree

12. What is the name of Kudumbashree's destitute identification & rehabilitation project?

Answer: Ashraya

13. Which financial institution is actively supporting the Kudumbashree project?

Answer: NABARD

14. The Raslitilya Swasthya Bima Yojana provides cover for hospitalization expenses up to _____?

Answer: Rs.30,000/-

15. Which scheme was launched by the Indian Government to create a hunger-free India?

Answer: Antyodaya Anna Yojana (AAY)

16. Which is the first scheme of its kind meant exclusively for slum dwellers with a Government of India subsidy of 50 percent.

Answer: VAMBAY

17. ____ is the focal point for the delivery of services at community levels to children below six years of age, pregnant women, nursing mothers and adolescent girls.

Answer: Anganwadi

18. What is the full form of MSY?

Answer: Mahila Samridhi Yojana

19. Rashtriya Mahila Kosh (National Credit Fund for Women) was set up in:

Answer: 1993

20. Expand NREGP:

Answer: National Rural Employment Guarantee Programme

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.