PSC General Knowledge Questions 142

This page contains PSC General Knowledge Questions 142 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
2821. I appreciate her _________________________ in her studies.

Answer: regularity

2822. ആധുനിക തിരുവിതാംകൂറിൻ്റെ ശില്പി ആര്

Answer: അനിഴം തിരുനാൾ മാർത്താണ്ഡവർമ്മ

2823. Which​ ​state​ ​of​ ​India​ ​has​ ​made​ ​rain​ ​water​ ​harvesting​ ​compulsory for​ ​all​ houses?

Answer: Tamil Nadu

2824. Pathiramanal Bird Sanctuary is situated in:

Answer: VembanadKayal

2825. The length of the Kerala’s uninterrupted inland navigation system:

Answer: 300 km

2826. Who is the founder of Ghadar party?

Answer: Lala Hardayal.

2827. Who gave the slogan” Give me blood and I promise you freedom”?

Answer: Subhash Chandra Bose.

2828. In the following persons who did not get the Padma Vibhushan, 2015

Answer: Janu Baruva

2829. ഉണരുവിൻ, അഖിലേശ്വനെ സ്മരിപ്പിൻ, ക്ഷണമെഴുന്നേൽപിൻ, അനീതിയോടെ തിർപ്പിൻ" എന്ന വരികളുടെ കർത്താവ് ?

Answer: വാഗ്ഭടാനന്ദൻ

2830. Village Panchayats were formed during the period of

Answer: Sethu Lakshmi Bai

2831. 1947-ലെ ഐക്യകേരള കൺവെൻഷനിലെ അധ്യക്ഷൻ?

Answer: കെ. മാധവൻ

2832. World Yoga Day observes on :

Answer: June – 21

2833. The social or interpersonal concept of public opinion of two or more individuals oriented to and communicating about an object of mutual interest is

Answer: Coorientation

2834. Expensive paper made from textile fibers like cotton or linen is called

Answer: Rag paper

2835. ക്ലോക്കില്‍ 2.30 മണിയാകുമ്പോള്‍ മണിക്കൂര്‍ സൂചിയും മിനിട്ട് സൂചിയും തമ്മിലുണ്ടാകുന്ന കോണ്‍ എത്രയായിരിക്കും?

Answer: 1050

2836. പ്രത്യുല്പാദന കോശങ്ങളിലെ കോശവിഭജനം ഏതാണ്?

Answer: ഊനഭംഗം

2837. പരീക്ഷാര്‍ദ്ധികള്‍ കൃത്യമായി ഹാളിലേക്ക് എത്തിച്ചേര്‍ന്നു. ഈ വാക്യത്തിലെ തെറ്റായ പ്രയോഗമേത്

Answer: പരീക്ഷാര്‍ദ്ധികള്‍

2838. Arthritis is a disease of

Answer: Inflammation of joints

2839. ആദ്യ ആക്ടിങ് പ്രധാന മന്ത്രി

Answer: ഗുരുസലിലൽ നന്ദ

2840. 2021 ഏപ്രിലിൽ World Economic Forum പ്രസിദ്ധീകരിച്ച ആഗോള ഊർജ്ജ പരിവർത്തന സൂചികയിൽ ഇന്ത്യയുടെ സ്ഥാനം?

Answer: 87

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.