Kerala PSC Questions in Malayalam 138

This page contains Kerala PSC Questions in Malayalam 138 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
2741. A and B can do a work in 10 days. B and C can do it in 12 days. C and A can do it in 15 days. If A, B, and C work together, then the work will complete

Answer: 8

2742. ലിറ്റിൽ ആൻഡമാനെയും സൗത്ത് ആൻഡമാനെയും വേർതിരിക്കുന്നത്?

Answer: ഡങ്കൻ പാസേജ്

2743. ശ്രീനാരായണ ഗുരുവിന്‍റെ ആദ്യ രചന?

Answer: ഗജേന്ദ്രമോക്ഷം വഞ്ചിപ്പാട്ട്

2744. Winnowing it called—

Answer: To separate straw etc. from threshed lank

2745. First anti-caste movement against the practice of untouchability and unapproachability in India

Answer: Vaikam Satyagraha

2746. Telnet​ ​stands​ ​for

Answer: Telephone Network

2747. Who was the viceroy of India when the Quit India Movement started in 1943 ?

Answer: Linlith gow

2748. നീലകണ്ഠ തീർഥപാദർ,തീർഥപാദപരമഹംസൻ, ശ്രീരാമാനന്ദതീർഥപാദൻ തുടങ്ങിയവർ ആരുടെ ശിഷ്യന്മാരായിരുന്നു?

Answer: ചട്ടമ്പിസ്വാമികളുടെ

2749. .1986-ലെ ക്ഷേത്ര പ്രവേശന വിളംബരത്തിനുശേഷം 'ഹരിജനങ്ങളും മനുഷ്യരായി' എന്ന് പറഞ്ഞതാര്?

Answer: അയ്യങ്കാളി

2750. സ്റ്റീഫൻ ഹോക്കിൻസ് അന്ത്യാവിശ്രമം കൊള്ളൂന്ന 'West Minister Abbey' ഏത് രാജ്യത്താണ്

Answer: ബ്രിട്ടൻ

2751. The Electricity agitation of Cochin was in:

Answer: 1936

2752. Which University is Renamed as Kerala university?

Answer: Travancore university

2753. First general purpose commercial computer

Answer: UNIVAC

2754. If the product of two numbers is 450 and their HCF is 5, then their LCM

Answer: 90

2755. ഭൂമി ശാസത്രപരമായ കണ്ടുപിടുത്തങ്ങൾക്ക് ഉത്തേജനം പകർന്ന മാർക്കോ പോളോയുടെ കൃതി?

Answer: സഞ്ചാരങ്ങൾ

2756. The real name of Vagbhatananda?

Answer: Kunhikannan

2757. Habeas Corpus Act 1679

Answer: safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment

2758. ദിത്വസന്ധിക്ക് ഉദാഹരണം ഏത്?

Answer: പടച്ചട്ട

2759. The study of fruits is known as

Answer: pomology

2760. പച്ചക്കറികൾ അധികസമയം വെള്ളത്തിലിട്ടുവെച്ചാൽ നഷ്ടപ്പെടുന്ന വിറ്റാമിൻ ഏത്?

Answer: വിറ്റാമിൻ C

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.