Kerala PSC Questions and Answers 129

This page contains Kerala PSC Questions and Answers 129 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
2561. ചായയുടെ pH മൂല്യം എത്രയാണ്‌

Answer: 5.5

2562. ‘ഉദ്യാന വിരുന്ന്’ രചിച്ചത്

Answer: പണ്ഡിറ്റ് കെ പി .കറുപ്പൻ

2563. A shopkeeper wants to get 20% gain on an article after allowing a discount of 15%. If the article costs him Rs.153, what price should be mark on the article?

Answer: 184 rupees

2564. ഇന്ത്യയിൽ മുഗൾ സാമ്രാജ്യത്തിന് അടിത്തറയിട്ട യുദ്ധം?

Answer: ഒന്നാം പാനിപ്പത്ത് യുദ്ധം

2565. ചൈനയേയും തയ്‍വാനേയും വേർതിരിക്കുന്ന കടലിടുക്ക്

Answer: തയ്‍വാന്‍ കടലിടുക്ക്

2566. What is the value of :

Answer: 8/3

2567. ചട്ടമ്പിസ്വാമികളുടെ പ്രധാന ശിഷ്യൻ?

Answer: ബോധേശ്വരൻ

2568. ലോകത്തെ ആദ്യ സ്മാർട്ട് പോലീസ് സേവന കേന്ദ്രം ആരംഭിച്ച നഗരം?

Answer: ദുബായ്

2569. The light has gone out of our lives and there is darkness every where . Who said these

Answer: Nehru on Gandhiji s death

2570. The opposite of 'proud' is

Answer: humble

2571. The name Vimochana Samaram suggested by

Answer: Panampalli Govinda Menon

2572. A metal can be drawn in to wires without rupture.This property of metal is known as:

Answer: Ductility

2573. Sanitation, under the Indian Constitution fall in

Answer: State List

2574. RSS was banned in 1948 in relation with ?

Answer: Assassination of Mahatma Gandhi

2575. How many Rajya Sabha seats are allotted for Kerala?

Answer: 9

2576. In which case the Supreme Court of India opinioned that the Preamble of the Indian Constitution is not a part of the Constitution?

Answer: Berubari Union Case

2577. Social Justice and brotherhood of man were the cardinal principals of ____ teaching?

Answer: Sree Narayana Guru

2578. The most commonly used input device of a Computer is

Answer: Key Board

2579. . UNDP

Answer: United Nations Development Program

2580. മലമ്പുഴ ഡാം ഏത് നദിയിലാണ്

Answer: ഭാരതപ്പുഴ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.