Kerala PSC Questions 136

This page contains Kerala PSC Questions 136 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
2701. \" Rethinking Judicial Reforms - Reflections on Indian Legal System\" എന്ന പുസ്തകത്തിന്റെ രചയിതാവ്

Answer: അഡ്വ. കാളീശ്വരം രാജ്

2702. Complete the series : C E I K O Q ?

Answer: U

2703. കേരളത്തിന്റെ ജനകീയ കവി എന്നറിയപ്പെട്ടത് ആരാണ്.?

Answer: കുഞ്ചൻ നമ്പ്യാർ

2704. സിന്നബാര്‍ എന്തിന്‍റെ അയിരാണ്? *

Answer: മെര്‍ക്കുറി

2705. If means-,^means /,v means x then the value of 16^ 4V 2<2>3

Answer: .7

2706. A symbiotic association where both the partners benefited and neither can survive without the other is called

Answer: Mutualism

2707. The British empire is rotten to the core, corrupt in every direction, and tyrannical and mean” are the words of

Answer: Sister Nivedita

2708. `ആന മെലിഞ്ഞാല്‍ തൊഴുത്തില്‍ കെട്ടുമോ` എന്ന ചൊല്ലിന്‍റെ അര്‍ത്ഥമെന്ത്?

Answer: വലിയ ആള്‍ക്കാര്‍ എത്ര ക്ഷീണിച്ചാലും ദരിദ്രരാവുകയില്ല

2709. India`s rst Insect Museum has opened in which State?

Answer: Tamil Nadu

2710. “Liberty, Equality and Fraternity” is the slogan of __________ Revolution.

Answer: French

2711. അലാവുദ്ദീന്‍ ഖില്‍ജിയുടെ കാലത്ത് കമ്പോള നിയന്ത്രണത്തിന്‍റെ മേധാവിയായ ഉദ്യോഗസ്ഥന്‍

Answer: ഷഹ്ന

2712. Which plan was called as Mehalnobis plan named after the well-known economist?

Answer: .Second Plan 1956 to 61

2713. Titanwala Museum, sometimes seen in news, is located in which of the following states?

Answer: Rajasthan

2714. എൻ മക ജെ എന്ന നോവലിന്റെ കർത്താവ്?

Answer: അംബികാസുതൻ മങ്ങാട്

2715. With which country India has agreed to share militant information and signed land boundary agreement ?

Answer: Bangladesh

2716. സാർക്ക്

Answer: south Asian Association for Regional Cooperation : പ്രാദേശിക സഹകരണത്തിനുള്ള ദക്ഷിണേഷ്യൻ സംഘടന

2717. Choose the correctly speltword

Answer: Equanimity

2718. A train travelled 180 km in 4 hours. Another train passed the same distance in a time which is one hour less than that taken by the first train. What is the difference between the distances passed by these two trains in one hour?

Answer: 15 km

2719. നാളീകേര വികസന ബോര്‍ഡിന്‍റെ ആസ്ഥാനം

Answer: കൊച്ചി

2720. ഏറ്റവും കൂടുതൽ ഇരുമ്പ് അടങ്ങിയിട്ടുള്ള സുഗന്ധവ്യഞ്ജനം

Answer: മഞ്ഞൾ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.