PSC Questions and Answers 2022 77

This page contains PSC Questions and Answers 2022 77 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1521. ആസിഡുകളുടെ രാജാവ് എന്നറിയപ്പെടുന്ന ആസിഡ് ഏത് ?

Answer: സള്‍ഫ്യൂറിക് ആസിഡ്

1522. 20 പേരുള്ള ഒരു വരിയില്‍ അപ്പു മുന്നില്‍ നിന്ന് എട്ടാമതാണ്. പിന്നില്‍ നിന്ന് അപ്പുവിന്‍റെ സ്ഥാനം എത്ര?

Answer: 13

1523. മഴവെള്ളം ശേഖരിച്ച് കുടിവെള്ളം ആക്കാനുള്ള കേരളത്തിലെ പദ്ധതി?

Answer: വർഷ

1524. കേരളത്തിന്‍റെ മെക്ക എന്നറിയപ്പെടുന്ന സ്ഥലം ?

Answer: പൊന്നാനി

1525. ഇന്ദ്രിയവൈരാഗ്യം’ രചിച്ചത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

1526. In​ ​the​ ​election​ ​of​ ​the​ ​President​ ​of​ ​India,which​ ​among​ ​the​ ​following members​ has​ ​the​ ​right​ ​to​ ​vote?

Answer: Elected Members of both the Houses and State Legislatures

1527. The first lady to become the Chief Justice of Kerala?

Answer: Sujatha Manohar

1528. Ken river is a tributary of :

Answer: Yamuna

1529. The river that separates Thalassery and Mahe?

Answer: Mahe river

1530. 8 men or 10 women can finish a work in 50 days. How many days will 28 men and 15 women take to finish the job?

Answer: 10

1531. Headquarters of Kerala women`s Commission?

Answer: Thiruvananthapuram

1532. Which Minister will launch Emergency Response Support System (ERSS) for women safety?

Answer: Home Minister

1533. What is the name of Russian parliament?

Answer: Duma

1534. Mahakavi Kumaran Asan's famous poem, Veenapoovu, was first published in

Answer: Mitavadi

1535. Reduction of transparency of a specimen due to the presence of particulate matter is called

Answer: Turbidity

1536. When operating a Typewriter, space bar gives

Answer: One blank space

1537. In MS Word, how many alignments are there?

Answer: Four

1538. Write the correct meaning of the idiomatic expression `a big bug

Answer: a person of importance

1539. "വനത്തിൽ ''എന്ന പദം പിരിച്ചെഴുതിയാൽ ?

Answer: വനം + ഇൽ

1540. . `കേരള സാഹിത്യ ചരിത്രം` എഴുതിയതാര്?

Answer: ഉളളൂര്‍

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.