Kerala PSC Questions in Malayalam 66

This page contains Kerala PSC Questions in Malayalam 66 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1301. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി കേന്ദ്ര തലത്തിൽ ദ്വിമണ്ഡല നിയമനിർമ്മാണ സഭ നിലവിൽവന്നത് ഏത് ആക്ട് പ്രകാരമാണ്?

Answer: Government Of India Act 1919

1302. സിന്ധൂനദിതട സംസ്ക്കാരത്തിന്റെ ഭാഗമായി \" ഉഴവുചാൽ പാടങ്ങൾ \" കണ്ടെത്തിയ സ്ഥലം

Answer: കാലി ബംഗൻ

1303. പൂർണ്ണമായും ഇരുമ്പു കൊണ്ട് നിർമ്മിച്ച ആദ്യത്തെ കപ്പൽ

Answer: വള്‍ക്കന്‍

1304. ഇന്ത്യൻ ദേശീയ പതാകയിലെ അശോക ചക്രത്തിലെ ആരക്കാലുകളുടെ എണ്ണമെത്ര?

Answer: 24

1305. നെഹ്‌റു ട്രോഫി ജലമേള ആരംഭിച്ച വര്ഷം ? *

Answer: 1952

1306. .Lakshmibai​ ​National​ ​Institute​ ​of​ ​Physical​ ​Education(LNIPE)is​ ​in:

Answer: Gwalior

1307. The part of crank shaft to which connecting rod is connected is called:

Answer: Small end

1308. Sopana Sangeetham was known as ?

Answer: Kottippadi Seva

1309. 0.333…… × 0. 666 … = ?

Answer: 0.222

1310. Arjun walks 2 kms northwards and then he turns right and moves 3 kms. He again turns right and goes 2 kms and turns his left and starts walking straight. In which direction he is walking now ?

Answer: East

1311. In ancient Tamilakam coastal areas were known as

Answer: Naithal

1312. ആന്‍ഡമാനേയും നിക്കോബാറിനേയും വേര്‍തിരിക്കുന്ന ചാനല്‍ ഏത്

Answer: 10 DEGREE ചാനല്‍

1313. 16 men can do a piece of work in 10 days. How many men are needed to complete the work in 40 days?

Answer: 4

1314. Find odd one out

Answer: Ear

1315. A doctor gives Manju five tablets asking her to take each one after half an hour. How long will she take to finish all tablets?

Answer: 2 hour

1316. Under whose region did mosque building reached its peak?

Answer: Shah Jahan

1317. യമനും സാവിത്രിയും എന്ന ചിത്രം ആരുടേതാണ്?

Answer: നന്ദലാൽ ബോസ്

1318. The communication protocol of internet is

Answer: TCP/IP

1319. A train 110ms long passes a electric post in 3 seconds. How long will it take to cross railway platform 165 ms long

Answer: 7 1/2 sec

1320. സോഡിയം വ്യാവസായിക അടിസ്ഥാനത്തിൽ ഉത്പാദിപ്പിക്കുന്ന പ്രക്രിയ

Answer: കാസ്റ്റനർ പ്രക്രിയ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.