Kerala PSC Science Questions and Answers 8

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 8 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
141. കാസിറ്ററൈറ്റ് എന്തിന്‍റെ അയിരാണ്?

Answer: ടിന്‍

142. ഒരാറ്റത്തിന് പോസിറ്റീവ് ചാർജ്ജ് ലഭിക്കുന്നത്?

Answer: ഇലക്ട്രോൺ നഷ്ടപെടുമ്പോൾ

143. A tube within a tube’ body plan is met within—

Answer: Ascaris

144. ഏറ്റവും വേഗതയിൽ കാറ്റു വീശുന്ന വൻകര?

Answer: അന്റാർട്ടിക്ക

145. സമന്വിത പ്രകാശം അതിന്റെ ഘടക വർണ്ണങ്ങളായി പിരിയുന്ന പ്രതിഭാസം

Answer: പ്രകീർണ്ണനം

146. മാനിഹോട്ട് യൂട്ടിലിസിമ എന്തിന്റെ ശാസ്ത്രീയ നാമമാണ്

Answer: മരച്ചീനി

147. Mahakavi Kumaran Asan's famous poem, Veenapoovu, was first published in

Answer: Mitavadi

148. An officer appointed by the registrar to decide a dispute is called---------

Answer: Arbitrator

149. The author of the book 'Freedom in Exile'.

Answer: Dalai Lama

150. The Right to Education Act came into force except for the state of

Answer: Jammu & Kashmir

151. While typing on a Stencil, the ribbon is made

Answer: inactive

152. Which is the longest continental mountain range in the world ?

Answer: The Andes

153. Havana is capital of which country ?

Answer: Cuba

154. A group of specific proteins produced by mammals to defend themselves from foreign organisms or chemicals are called?

Answer: Antigen

155. Energy change in Dynamo is?

Answer: Mechanical energy is converted to electrical energy

156. കേരളത്തിന്‍റെ സംസ്ഥാന ശലഭമായി തെരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ടതേത്

Answer: ബുദ്ധമയൂരി

157. `വെള്ളപ്പൊന്ന്` എന്നറിയപ്പെടുന്ന ലോഹം?

Answer: പ്ലാറ്റിനം

158. ആധുനിക രസതന്ത്രത്തിൻറെ പിതാവ്

Answer: ലാവോസിയ

159. രസതന്ത്രത്തിൻറെ പിതാവ്

Answer: റോബർട്ട് ബോയിൽ

160. Which IIT institute has developed a technology for early detection of tropical cyclones?

Answer: IIT Kharagpur

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.