Kerala PSC Science Questions and Answers 20

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 20 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
381. DNA ഫിംഗർ പ്രിന്റിങിന്റെ ഉപജ്ഞാതാവ്

Answer: അലക് ജഫ്രി

382. മാലിക് ആസിഡ് അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന പഴം

Answer: ആപ്പിൾ

383. Which of the following is present in maximum is acid rain?

Answer: H2SO4

384. Cholannur wildlife Sanctuary was established in?

Answer: 2007

385. Pamba originated from

Answer: Pulichimala

386. Who is considered as the father of India' foreign policy?

Answer: Jawaharlal Nehru

387. VIRUS stands for

Answer: Vital Information Resource Under Siege

388. Consignment account is -------

Answer: Nominal account

389. Which satyagraha was associated with Irinjalakkuda Kudalmanikyam temple?

Answer: Kuttamkulam

390. Bitmap images are made of:

Answer: Pixels

391. Which of these is a competitor for QuarkXPress ?

Answer: InDesign

392. The Illbert Bill Controversy in British India was during the Viceroyalty of

Answer: Lord Rippon

393. Who is regarded as the Renaissance leader of Kerala Muslims?

Answer: Vakkom Abdul Khader Moulavi

394. ഭാരം കുറഞ്ഞ ഗ്രഹം

Answer: ശനി

395. Convex lens is also known as

Answer: converging lens

396. ഫംഗസിനെ കുറിച്ചുളള പഠനം എന്ത്?

Answer: മൈക്കോളജി

397. എല്ലാ വര്‍ണ്ണങ്ങളെയും ആഗിരണം ചെയ്യുന്ന നിറം ?

Answer: കറുപ്പ്

398. പ്രാഥമിക വര്‍ണ്ണങ്ങളായ ചുവപ്പും പച്ചയും തമ്മില്‍ ചേര്‍ത്താല്‍ ലഭിക്കുന്ന വര്‍ണ്ണം ?

Answer: മഞ്ഞ

399. ആറ്റത്തിൻറെ വേവ് മെക്കാനിക്സ് മാതൃക കണ്ടുപിടിച്ചത്

Answer: മാക്സ് പ്ലാങ്ക്

400. പരപഞ്ചത്തിൽ ഏറ്റവും സുലഭമായ മൂലകം

Answer: ഹൈട്രജൻ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.