Kerala PSC Science Questions and Answers 14

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 14 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
261. ഓക്ക്,മഹാഗണി എന്നീ വൃക്ഷങ്ങളുടെ തൊലിയിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ആസിഡ്

Answer: ടാനിക് ആസിഡ്

262. Diffusion of water through a semi-permeable membrane is called?

Answer: Osmosis

263. MAC addresses are also known as?

Answer: both and b above

264. Vertebrate kidney has a following basic unit—

Answer: Nephron

265. പകൽ സമയത്ത് കടലിൽ നിന്നും കരയിലേക്ക് വീശുന്ന കാറ്റുകൾ?

Answer: കടൽക്കാറ്റ്

266. വരണ്ട കടൽ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: ഗോബി മരുഭൂമി ( മംഗോളിയ)

267. എവറസ്റ്റ് നേപ്പാളിൽ അറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: സാഗർമാതാ

268. 'മഞ്ഞക്കടൽ ' എന്നറിയപ്പെട്ടിരുന്നത്?

Answer: കിഴക്കൻ ചൈനാക്കടൽ

269. The ignition quality of Diesel fuel oil is expressed by an index called:

Answer: .Cetane number

270. Which of the following diseases is not a bacterial disease ?

Answer: Chicken-pox

271. The average of first 5 odd numbers between 10 and 30

Answer: 15

272. A substance that speeds up a chemical reaction without being consumed itself in the reaction

Answer: Catalyst

273. Who is the first editor of Swadeshabimani?

Answer: C.P.Govinda Pillai

274. The weekly 'Vivekodayam' was published under the leadership of

Answer: Kumaranasan and M. Govindan

275. Who wrote the first biography of Sree Narayana Guru ?

Answer: Moorkoth Kumaran

276. The ultimate cause of water movement in a plant stem against gravity is?

Answer: transpiration

277. The chemical name of quartz is?

Answer: Sodium silicate

278. രോഗങ്ങളെ കുറിച്ചുള്ള പഠനം?

Answer: പാത്തോളജി

279. ഭൂമിയുടെ ‘കോൾഡ് സ്റ്റോറേജ്’ എന്നറിയപ്പെടുന്ന ഭൂഖണ്ഡം –

Answer: അന്റാർട്ടിക്ക

280. ഇലക്ട്രോൺ കണ്ടുപിടിച്ചത്

Answer: ജെ ജെ തോംസൺ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.