Kerala PSC Science Questions and Answers 7

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 7 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
121. ബൃഹത് വൃത്തം എന്നറിയപ്പെടുന്ന അക്ഷാംശരേഖ?

Answer: ഭൂമധ്യരേഖ

122. The IC chip, used in electronics, is made of ____

Answer: Silicon

123. ഓയിൽ ഓഫ് വിട്രിയോൾ എന്നറിയപ്പെടുന്ന ആസിഡ്

Answer: സൾഫ്യൂരിക് ആസിഡ്

124. ആൽപ്സ് പർവ്വതനിരയുടെ മുകളിലുണ്ടായ വിമാനപകടത്തിൽ കൊല്ലപ്പെട്ട ഇന്ത്യൻ ശാസ്ത്രജ്ഞൻ ?

Answer: ഹോമി ജെ.ഭാഭ

125. The largest hydro electric project in Kerala?

Answer: Idukki Project

126. Which vitamin is produced by bacteria in our intestine?

Answer: Vitamin B12

127. -In which year The Supreme Court of India recognized transgenders as the third gender in Indian society?

Answer: 2014

128. -------- is an input device of a computer

Answer: Scanner

129. Tally software package is developed by ---------

Answer: None of these

130. What does MODEM stand for?

Answer: Modulator-Demodulator

131. The real name of Poykayil Sree Kumara Gurudevan

Answer: Yohannan

132. What is the file extension of MS Word Document ?

Answer: Doc

133. How can '999' be written Roman letter ?

Answer: IM

134. Which city is also known as "Eternal City" ?

Answer: Rome

135. X - rays are ...... waves

Answer: electromagnetic

136. Device used for detecting even feeble current?

Answer: Galvanoscope

137. ഇന്ത്യയിലെ യുറേനിയം ഖനി ഏത്?

Answer: ജാദുഗുഡ

138. വാതകാവസ്ഥയില്‍ കാണുന്ന സസ്യഹോര്‍മോണ്‍ ഏത്

Answer: എഥിലിന്‍

139. Escape velocity of the earth is

Answer: 11.2 km /s

140. റബർ മരങ്ങളിൽ പാലുല്പാദനം വർദ്ധിപ്പിക്കാൻ സഹായിക്കുന്ന ഹോർമോൺ?

Answer: എഥിഫോൺ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.