Kerala PSC Science Questions and Answers 5

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 5 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
81. തിരമാലയിൽ നിന്ന് വൈദ്യുതി ഉത്പാദിപ്പിക്കുന്ന പദ്ധതി എവിടെയാണ്?

Answer: വിഴിഞ്ഞം

82. മ്യൂട്ടേഷൻ തിയറി ആവിഷ്കരിച്ചത്

Answer: ഹ്യുഗോ ഡീവ്രീസ്

83. ലഘുഘടകങ്ങളായ അമിനോ ആസിഡുകൾ കൂടിചേർന്ന് രൂപപ്പെടുന്ന പോഷകഘടകം

Answer: പ്രോട്ടീൻ

84. ഏറ്റവും വേഗത്തിൽ ഭ്രമണം ചെയ്യുന്ന ഗ്രഹം?

Answer: വ്യാഴം

85. . In a normal person at rest the cardiac output or amount of blood pumped per minute by the left ventricle is approximately—

Answer: 5 litres

86. Which of the following is TRUE ?
a. Logical design is software-dependent
b. In a distributed database, database is stored in one physical location
c. Conceptual design translates the logical design into internal model
d. Logical design is software independent

Answer: Logical design is software independent

87. The study of sound:

Answer: Accoustics

88. The mirror used in the headlight of automobiles:

Answer: Concave

89. Who founded Swadeshabhimani News Paper?

Answer: Vakkom Maulavi

90. Who performed 'Trippadidanam'?

Answer: Marthanda Varma

91. We can send the same letter to many different people using:

Answer: Mail merge

92. What are Portrait and Landscape?

Answer: Page Orientation

93. The Formation of Tiru-Kochi was in the year of

Answer: 1949 July 1

94. How can you create a uniform appearance by adding a back ground image to all slides ?

Answer: Edit the Slide master

95. ഭാരം കൂടിയ ഗ്രഹം

Answer: വ്യാഴം

96. ഇടിമേഘങ്ങള്‍ എന്നറിയപ്പെടുന്ന മേഘങ്ങള്‍

Answer: ക്യുമിലോ നിംബസ്

97. 'കോശത്തിലെ ഊർജ നാണയം' എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: എടിപി തന്മാത്ര

98. “ജട് ലാന്‍ഡ്‌" ഉപദ്വീപില്‍ സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന രാജ്യം

Answer: ഡെന്മാര്‍ക്ക്

99. “ഒരു തെമ്മാടിയുടെ അവസാനത്തെ അഭയക്രേന്ദമാണ്‌ രാഷ്രടിയം” എന്നു പറഞ്ഞത്‌

Answer: ഡോ.ജോണ്‍സണ്

100. ആവൃത്തി ഏറ്റവും കുറവുള്ള നിറം ?

Answer: ചുവപ്പ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.