Kerala PSC Science Questions and Answers 13

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 13 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
241. TELNET used _________ protocol for data connection

Answer: TCP

242. Deficiency symptoms of calcium on plants first appear at—

Answer: Terminal leaves

243. .The gas formed when potassium permanganate is heated:

Answer: Ammonia

244. The gas formed in sun as the result of nuclear fusion:

Answer: Carbon dioxide

245. ഭൂമധ്യരേഖ കടന്നു പോകുന ഏറ്റവും വലിയ രാജ്യം?

Answer: ബ്രസീൽ

246. .Prony brake is used for testing of:

Answer: Slow speed engines

247. The first member of depressed classes to be nominated to Travancore Legislative Assembly

Answer: Ayyankali

248. "State Co-operative Election Commission" constituted under section ---------

Answer: 28B

249. The first 'Mixed' Heritage site from India in the list of World Heritage Sites of UNESCO:

Answer: Khattgchendzonga National Park

250. When the space bar is pressed, the carriage moves towards left:

Answer: half space

251. Which of these is a measurement of the amount of data that can be transferred in one second ?

Answer: Baud

252. A color proof where the images where the images are arranges together without regard to the page layout and without the surrounding text ?

Answer: Scatter proof

253. The Planning Commission of India is replaced by

Answer: Nithi Aayog

254. The Intersection of a Row and Column is called ____

Answer: A Cell

255. DBP number is used to measure

Answer: C black structure

256. The leader of Malayalai Memorial in 1891

Answer: G.P. Pillai

257. Which planet is biggest in size in solar system ?

Answer: Jupiter

258. കാര്ബോഹൈഡ്രേറ്റിനെ അപേക്ഷിച്ച് ഇരട്ടി ഊര്ജ്ജം പ്രദാനം ചെയ്യുന്നത് :

Answer: കൊഴുപ്പ്

259. Prothrombin which helps in clotting of blood is released by?

Answer: Blood platelets

260. ജലം ഒരു സംയുക്തമാണെന്ന് തെളിയിച്ച ശാസ്ത്രജ്ഞൻ ?

Answer: കാവ്ൻഡിഷ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.