Kerala PSC Science Questions and Answers 15

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 15 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
281. ഭൂമിയിലേതിനു സമാനമായ ദിനരാത്രങ്ങൾ ഉള്ളഗ്രഹം?

Answer: ചൊവ്വ

282. .The essential difference between brazing and soldering is the:

Answer: Melting temperature of filter materials

283. Who made an official declaration granting lower caste Channar Women the right to cover their breasts in Travancore in 1859?

Answer: Ayilyam Thirunnal

284. Which five year plan is also known as "Gadgil Yojana"?

Answer: Third Five Year Plan

285. The following is an example of software

Answer: Word Processing Programme

286. When the typewriter is at rest, the following catches the teeth of escapement wheel:

Answer: Loose dog

287. Which among the following is unavailable for fonts in MS Word?

Answer: Centered

288. "Gol Gumbaz" is in ?

Answer: Karnataka

289. The core of a transformer is made up of .....

Answer: Soft iron

290. The essential Vitamin for the functioning of reproduction?

Answer: Vitamin E

291. The element present in insulin is ....?

Answer: Zinc

292. THE NON - METAL WHICH IS IN LIQUID STATE AT ATMOSPHERIC TEMPERATURE

Answer: BROMINE

293. EXPOSED PART OF TOOTH IS

Answer: Crown

294. ഏറ്റവും ചൂട് കൂടിയ ഗ്രഹം

Answer: ശുക്രൻ

295. കൃത്രിമ മഴയുണ്ടാക്കാന്‍ ഉപയോഗിക്കുന്ന രാസവസ്തു

Answer: സില്‍വര്‍ അയൊഡൈഡ്

296. ലോക കാലാവസ്ഥാ ദിനം

Answer: മാര്‍ച്ച് 23

297. “ബേസിക്‌ കോപ്പര്‍ കാര്‍ബണേറ്റ്‌” സാധാരണമായി എന്തുപേരിലറിയപ്പെടുന്നു

Answer: ക്ലാവ്

298. ആറ്റം കണ്ടുപിടിച്ചത്?

Answer: ജോൺ ഡാൽട്ടൻ

299. തലച്ചോറിൻറെ ഇടത്-വലത് ഭാഗങ്ങളെ തമ്മിൽ ബന്ധിപ്പിക്കുന്ന നാഡി കല

Answer: കോർപ്പസ് കളോസം

300. പ്രകാശത്തിൻറെ കണികാ സിദ്ധാന്തം ആവിഷ്ക്കരിച്ചത്

Answer: ഐസക്ക് ന്യൂട്ടൻ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.