Kerala PSC Science Questions and Answers 21

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 21 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
401. ഭൂകമ്പത്തിന്റെ തീക്ഷ്ണത അളക്കുന്ന ഉപകരണം

Answer: റിക്ടർ സ്കെയിൽ

402. The technique of growing plants their roots bathed in Nutrient mist is called?

Answer: Aeroponics

403. ഗ്രീക്കു പുരാണകഥാപാത്രങ്ങളുടെ പേര് ഏതു ഗ്രഹത്തിന്റെ ഉപഗ്രഹങ്ങൾക്കാണുള്ളത്?

Answer: ശനി

404. പയർവർഗങ്ങളിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ അടങ്ങിയിട്ടുള്ളത്?

Answer: മാംസ്യം

405. Ancient name of Periyar

Answer: Churni

406. Who were awarded Nobel Prize for physiology or medicine in 1929?

Answer: Frederick Hopkins and Christiaan Eijkman for their vitamin related discoveries

407. The Human Rights Day is observed annually on

Answer: 10th December

408. It is useful for removing an unwanted portion of or a defect in your image in Photoshop:

Answer: Clone stamp tool

409. The English education started in Travancore during the period of

Answer: Swathi Tirunal

410. Film and TV Institute of India is located at

Answer: Pune (Maharastra)

411. Macros are ?

Answer: Small programs created in MS-Word to automate repetitive tasks by using VBA

412. An example of amorphous polymer is

Answer: All of these

413. Azodicarbonamide is a

Answer: Blowing agent

414. Which one has molecular level mixing?

Answer: Alloy

415. There are total __ Continents ?

Answer: 7

416. Arthritis is a disease of

Answer: Inflammation of joints

417. Who developed the Polio Vaccine?

Answer: Jonas Salk

418. സൗര സ്പെക്ട്രത്തിലെ തരംഗദൈർഘ്യം കൂടിയ വർണ്ണം ഏത്?          

Answer: ചുവപ്പ്        

419. പദാര്‍ത്ഥങ്ങളിലൂടെ തുളച്ചു കയറാനുളള ശേഷി ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ വികിരണം

Answer: ആല്‍ഫ

420. അന്തരീക്ഷ വായുവിൽ നൈട്രജന്റെ അളവ്

Answer: 78%

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.