Kerala PSC Science Questions and Answers 9

This page contains Kerala PSC Science Questions and Answers 9 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
161. What is the port number for HTTP?

Answer: 80

162. Which of the following does not have plus (+) or minus (–) signs marked on it ?

Answer: Resistor

163. The father of periodic table:

Answer: Mendeleev

164. പ്രകാശത്തിന്റെ അപവർത്തനം മുഖേന മരുഭൂമികളിലുണ്ടാകുന്ന പ്രതിഭാസം?

Answer: മരീചിക

165. Number of rivers flow more than 100km in Kerala?

Answer: 11

166. What is the chemical name of vitamin D?

Answer: Cholecalciferol ( Fat soluble)

167. The state having a largest area of forest cover in India is

Answer: Madhya Pradesh

168. The PR professionals who can whitewash even the darkest corporate sins earned the reputation as

Answer: Spin doctors

169. The great inventor who was professor of vocal physiology at Boston University

Answer: Alexander Graham Bell

170. RBI was established in ----------

Answer: 1935

171. When the space bar is pressed, the carriage moves towards left:

Answer: half space

172. Indication for TENS is

Answer: post operative pain

173. Atmosphere has how many distinct layers ?

Answer: 5

174. Which of the following is not a source of Geothermal energy?

Answer: Coal

175. Cobalt is a component of which of the following vitamins?

Answer: Vitamin B12

176. ഉൽക്കാപതനത്തിൽ നിന്നും ഭൂമിയെ സംരക്ഷിക്കുന്ന അന്തരീക്ഷപാളി?

Answer: മിസോസ്ഫിയർ

177. 1 Horse Power = ______ Watt.

Answer: 746 Watt

178. ഫങ്ഷണല്‍ ഗ്രൂപ്പ് OH എന്തുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു

Answer: ആല്‍ക്കഹോള്‍

179. ഓക്സിജൻ വ്യാവസായിക അടിസ്ഥാനത്തിൽ ഉത്പാദിപ്പിക്കുന്ന പ്രക്രിയ

Answer: ബിൻ പ്രക്രിയ

180. താഴെപ്പറയുന്നവയിൽ സെയ്ത് (Zayed) വിളകൾക്ക് ഉദാഹരണമേത് ?

Answer: തണ്ണിമത്തൻ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.