PSC General Knowledge Questions 38

This page contains PSC General Knowledge Questions 38 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
741. ദക്ഷിണഗംഗ എന്നറിയപെടുന്ന നദിയേത് ?

Answer: കാവേരി

742. മഴത്തുള്ളി ഗോളാകൃതിയിൽ കണപ്പെടാൻ കാരണം?

Answer: പ്രതലബലം

743. .മധ്യകാല കേരളത്തില്‍ സിറിയന്‍ കൃസ്ത്യാനികളുടെ നേതൃത്വത്തില്‍ ഉണ്ടായിരുന്ന കച്ചവട സംഘം ?

Answer: മണിഗ്രാമം

744. ശ്രീനാരായണ ഗുരുവിന്‍റെ ജീവിതത്തെ ആസ്പദമാക്കി കെ സുരേന്ദ്രൻ രചിച്ച നോവൽ?

Answer: ഗുരു

745. ആർ ശങ്കറും മന്നത്ത് പത്മനാഭനും ചേർന്ന് രൂപീകരിച്ച പാർട്ടി?

Answer: ഡെമോക്രാറ്റിക് കോൺഗ്രസ് പാർട്ടി (1950 )

746. Liberalisation of insurance sector in India was based on the recommendations of:

Answer: Malhotra Committee

747. Which place is known as Venice of East?

Answer: Alappuzha

748. The​ ​73​ rd​ ​ ​Constitutional​ ​amendment​ ​act​ ​is​ ​related​ ​to?

Answer: Panchayat Raj

749. What a number is divided by 35 a remainder 10 is obtained and when it is divided by 45, the same remainder is obtained. Find the number?

Answer: 315

750. Computer uses the ………………….. number system to store data and perform calculations.

Answer: binary

751. . In which year Kumaranasan became the president of S.N.D.P.Yogam?

Answer: 1923

752. Who is the Miss Universe of 2017 ?

Answer: Demi Le Nel Peters

753. HTML is an acronym for

Answer: Hyper Text Markup Language

754. `Do you get me` എന്നതിന്‍റെ ഉചിതമായ തര്‍ജ്ജമ ഏത്?

Answer: നിങ്ങള്‍ക്ക് ഞാന്‍ പറഞ്ഞത് മനസ്സിലായോ?

755. Who was the Chief Minister of Kerala when Panchayati Raj Act was passed?

Answer: K.Karunakaran

756. Which country is organizing the 34th edition of Aahar 2019 - the International Food and Hospitality Fair?

Answer: India

757. Which spinal nerve is affected in thoracic inlet syndrome?

Answer: First thoracic

758. What is my relation with the daughter of the son of my father`s sister?

Answer: Niece

759. Who is the first Aborgine to win a Gold Medal at the Olymbic Games?

Answer: Cathy Freeman

760. ഗാന്ധിജി കോണ്‍ഗ്രസ്‌ സമ്മേളനത്തിന്‌ അധ്യക്ഷത വഹിച്ച സ്ഥലമായ ബല്‍ഗാം ഏതു സംസ്ഥാനത്താണ്‌

Answer: കര്‍ണാടകം

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.