PSC General Knowledge Questions 30

This page contains PSC General Knowledge Questions 30 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
581. വാട്ടർ ഗ്യാസിൻറെ നിർമ്മാണത്തിൽ കാർബൺ മോണോക്സൈഡിനൊപ്പം ഉപയോഗിക്കുന്ന വാതകം?

Answer: ഹൈഡ്രജൻ

582. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ ചുമർചിത്രനഗരം?

Answer: കോട്ടയം

583. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). Who is the present Chairman of IRDAI?

Answer: T.S. Vijayan

584. In BASIC, description comments are put in the source program with the–

Answer: REMARK statement

585. .Forgery of an e-mail header so that the message appears to have originated from someone or somewhere other than the actual source is known as:

Answer: Email spoofing

586. “Man is born free and everywhere he is in chains” this statement is related to:

Answer: Rousseau

587. .The first winner of Kalinga prize instituted by UNESCO is:

Answer: Louis de broglie

588. The food that an average Indian eats has been found to be deficient.........vitamins and proteins.

Answer: in

589. Which Bank has entered into collaboration with Inter-American Investment Corporation (IIC) to facilitate trade with Latin America and the Caribbean?

Answer: Axis Bank

590. Hydraulic brakes works on the principle of:

Answer: Pascal’s law

591. Silent Valley is in the district of:

Answer: Palakkad

592. Which was the opponent team of India in their 500th test cricket match?

Answer: New Zealand

593. ബ്ര ിട്ടീഷ് ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ ഗവർണർ ജനറലാര്?

Answer: വാറൻ ഹേസ്റ്റിങ ്്സ

594. ക്രിയയുടെ അര്‍ത്ഥത്തെ വിശേഷിപ്പിക്കുന്നത്?

Answer: ക്രിയാവിശേഷണം

595. The malayali member of Ashok Mehta Committee was

Answer: EMS Namboodiripad

596. Behrouz Boochani, who won the Australia’s richest literary prize, is from which country?

Answer: Iran

597. Sue has been saving her money __________ many years.

Answer: for

598. ഇന്ത്യയിൽ ഏറ്റവുമധികം കപ്പലണ്ടി ഉത്പാദിപ്പിക്കുന്ന സംസ്ഥാനം ?

Answer: ഗുജറാത്ത്

599. ഐക്യരാഷ്ട്ര സംഘടനയിലെ എല്ലാ അംഗരാജ്യങ്ങളും അംഗമാകുന്ന സമിതി?

Answer: പൊതുസഭ

600. മുല്ലപ്പെരിയാർ തർക്കപരിഹാരത്തിനുള്ള അഞ്ചംഗസമിതി ചെയർമാൻ

Answer: ജസ്റ്റിസ് എ.എസ്. ആനന്ദ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.