Kerala PSC Questions and Answers 49

This page contains Kerala PSC Questions and Answers 49 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
961. Who was the first prime minister of India

Answer: Jawaharlal Nehru

962. Find out suitable one word for the following: One who believes in God

Answer: theist

963. 2006 ലെ ഏഷ്യന്‍ ഗെയിംസില്‍ ഇന്ത്യക്ക് ആദ്യ സ്വര്‍ണ്ണം നേടിതന്ന ഇനം ഏത് ?

Answer: റാപിഡ്ചെസ്സ്

964. കര്‍ണ്ണാടക, തമിഴ്നാട് സംസ്ഥാനങ്ങളുമായി അതിര്‍ത്തി പങ്കിടുന്ന കേരള താലൂക്ക് ?

Answer: സുല്‍ത്താന്‍ ബത്തേരി

965. ലോകത്തിലെ ഏറ്റവും പ്രായം ചെന്ന തേക്കു പ്ലാന്‍റേഷന്‍ ആയ നിലന്പൂര്‍ ഏത് ജില്ലയിലാണ് ?

Answer: മലപ്പുറം

966. An amount is divided among P,O,R in the ratio 2:5:7 if P’s share is Rs 3,000 then the diference between the shares of Q and R is :

Answer: Rs 3,000

967. ഭരണഘടന നിർമാണ സഭ ആകെ എത്ര സെഷനുകളിലായി സമ്മേളിച്ചത്

Answer: 11

968. ഇന്ത്യയിലെ ചുവന്ന നദി?

Answer: ബ്രഹ്മപുത്ര

969. 8 മീറ്റർ നീളവും 7 മീറ്റർ വീതിയും ഉള്ള ഒരു ചതുരത്തിൽ അന്തർലേഖനം ചെയ്യാവുന്ന ഏറ്റവും വലിയ വൃത്തത്തിന്റെ പരിധി എത്ര ?

Answer: 22 meter

970. Which one of the following breeds of sheep produces superior carpet wool in India ?

Answer: Jaisalmeri

971. The least number which should be added to 28523 so that the sum is exactly divisible by 3, 5, 7 and 8 is

Answer: 37

972. Speed of a swimmer when moving in the direction perpendicular to the direction of the current is 16 km/h, speed of the current is 3 km/h. So the speed of the swimmer against the current will be (in km/h):

Answer: 10

973. Atoms with different atomic number and mass number, having same number of neutron are called

Answer: none of these

974. We would have seen it, ________?

Answer: wouldn’t we

975. A hard disk is divided into tracks which are further subdivided into?

Answer: Sectors

976. The 'Nalanda Project' is a programme of the ministry of

Answer: Minority Affairs

977. കേരളപ്പിറവി ദിനം എന്നാണ്

Answer: നവംബർ 1

978. ‘A new broom sweeps clean’ - സമാനമായ പഴഞ്ചൊല്ല്?

Answer: പുത്തനച്ചി പുരപ്പുറം തൂക്കും

979. He said `I must gto at once`. Change into indirect speech

Answer: He said that he had to go at once

980. തെക്കുനിന്നുള്ള യോദ്ധാവ് എന്നറിയപ്പെട്ട സ്വാതന്ത്ര്യ സമര സേനാനി?

Answer: സി രാജഗോപാലാചാരി

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.