Kerala PSC Questions 40

This page contains Kerala PSC Questions 40 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
781. Ram started a business with a capital of Rs. 18,000. Four months later Lakshman joined with him with a capital of Rs. 24,000. At the end of the year total proflt earned was Rs. 5,100. Lakshman‘s shares in the profit is

Answer: 2,400

782. ശാസ്ത്ര സാങ്കേതികം , ഭൗമശാസ്ത്രം, പരിസ്ഥിതി , വനം , കാലാവസ്ഥാ മാറ്റം എന്നീവകുപ്പുകൾകെെകാരൃ ചെയ്യന്നത്

Answer: ഡോ. ഹർഷ വർദ്ധൻ

783. Which city is called as 'City of Eternal Springs'?

Answer: Quito

784. Which hardware device is used to interconnect different types of networks with different protocols?

Answer: Gateway

785. If​ ​xylem​ ​and​ ​phloem​ ​are​ ​arranged​ ​in​ ​the​ ​same​ ​radius,such​ ​a​ ​vascular bundle​ ​is​ called:

Answer: Collateral*

786. When was the Non-Cooperation movement suspended?

Answer: 1922.

787. The National fruit of Pakistan is

Answer: Mango

788. The I.N.A was formed in:

Answer: Singapore

789. ലോകത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ നദിയായ ആമസോൺ പതിക്കുന്നത്?

Answer: അറ്റ്ലാന്റിക് സമുദ്രത്തിൽ

790. Which was known as ‘Taxilla of South India’?

Answer: Parthivapuram Sala

791. ആപേക്ഷിക സിദ്ധാന്തത്തിന്‍റെ ഉപജ്ഞാതാവ്?

Answer: ആല്‍ബര്‍ട്ട് ഐന്‍സ്റ്റീന്‍

792. A Proxy server is used for which of the following?

Answer: To provide security against unauthorized users

793. Who was the main writer who assisted William Logan in the writing the ‘Malabar Manual’ ?

Answer: O. Chanthu Menon

794. ഇന്ത്യയിൽ ഏറ്റവുമുയർന്ന ജനസാന്ദ്ര യുള്ള സംസ്ഥാനമേത ് ?

Answer: കേരളം

795. Which vitamin produces sperms?

Answer: Vitamin C (2000-6000 Mg daily dose)

796. Which of the following rights is/are available to foreigners in India? 1. Right to Education 2. Right to Information

Answer: 1 only

797. Which part of the Indian Constitution is called Magna Carta or keystone of the Constitution?

Answer: Part III

798. The feature in Corel Draw which gives objects a 3D look by creating the illusion of depth is:

Answer: extrude

799. Award presented for excellence on the internet is

Answer: Webby Award

800. തലച്ചോറിനെ സംരക്ഷിക്കുന്ന അസ്ഥി പേടകം

Answer: കപാലം (ക്രേനിയം)

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.