Kerala PSC Questions and Answers 25

This page contains Kerala PSC Questions and Answers 25 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
481. എന്നാണു കേരള പഞ്ചായത്ത് രാജ് നിയമം നിലവിൽ വന്നത്

Answer: 1994

482. നിർവൃതി പഞ്ചകം രചിച്ചത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

483. ആർ ശങ്കറും മന്നത്ത് പത്മനാഭനും ചേർന്ന് രൂപീകരിച്ച പാർട്ടി?

Answer: ഡെമോക്രാറ്റിക് കോൺഗ്രസ് പാർട്ടി (1950 )

484. ഇന്ത്യയിലൂടെ കടന്ന് പോകുന്ന ഭൂമിശാസ്ത്ര രേഖ.

Answer: ഉത്തരായന രേഖ ( 231/2° N )

485. Hisaddiction …………alcohol is sure to ruin his future.

Answer: To

486. The acid produced in human stomach is

Answer: Hydrochloric Acid

487. Chairman of the Rajya Sabha is:

Answer: Vice President of India

488. Nitrogen fixing bacteria lives in the root tumours of pea-plants is called:

Answer: .Rhizobium

489. In which year ‘Bharat Ratna’,the highest civilian award in India was instituted?

Answer: 1954

490. .The output of an alternator is converted by:

Answer: Diod rectifier

491. Who is the writer of `India wins freedom`?

Answer: Abdul kalam Azad

492. Birju Maharaj is famous for which form of dance ?

Answer: Kathak

493. There are five friends - Shailendra, Keshav, Madhav, Ashish and Rakesh. Shailendra is shorter than Keshav but taller than Rakesh. Madhav is the tallest, Ashish is a little shorter than Keshav and a little taller than Shailendra. If they stand in the order of increasing heights, who will be the second?

Answer: Shailendra

494. Right to property was dropped from the list of Fundamental Rights by the

Answer: 44th Amendment

495. The car pulled .... before the front door

Answer: up

496. മലയാളത്തിന്‍റെ ഓര്‍ഫ്യൂസ്` എന്നറിയപ്പെടുന്ന കവി?

Answer: ചങ്ങമ്പുഴ

497. The development of the Ultramicroscope makes use of the?

Answer: Tyndall effect

498. The world’s only monarchy in which the king is elected by secret ballot among State rulers:

Answer: Malaysia

499. Dhanwanthari Award is given for the outstanding contribution to

Answer: Medical Science

500. `ഊടും പാവും ` എന്ന ശൈലിയുടെ അര്‍ത്ഥ മെന്ത ്

Answer: ഒന്നുപോലെ ഇഴുകി ചേരുക

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.