Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 9

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 9 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
161. സംരഭകത്വം പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുന്നതിന് 2016 ൽ കേന്ദ്ര സർക്കാർ ആരംഭിച്ച പദ്ധതി

Answer: അടൽ ഇന്നവേഷൻ മിഷൻ

162. When did 'Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana' formally launched?

Answer: 2010

163. The Atal Pension Yojana, which is targeted at the unorganized sector was launched in:

Answer: 2015

164. Which scheme of the India Govt. envisages a 'slum-free India'?

Answer: Rajiv Awas Yojana

165. Which are the three critical components of the Kudumbashree project?

Answer: Microcredit, Entrepreneurship & Empowerment

166. Which among the followings are; the objectives of BalikaE. Samridhi Yojana?

Answer:

167. In the Mid-day Meals programme, who fully borne the cost of food grains?

Answer: Government of India

168. Which poverty eradication program's flagship name is Ajeevika?

Answer: NRLM

169. People belonging to which groups are entitled to the right to an Antyodaya Card?

Answer: Persons in the BPL list, Senior citizens & Persons belonging to a primitive tribe

170. Improve enrolment and retention of girl children in Schools & raise the age at marriage of girls are the main objectives of?

Answer: Balika Samridhi Yojana

171. Which is the thrust area of Valmiki Ambedkar Awaas Yojana?

Answer: Urban slums

172. Which social welfare project aims at harnessing the innate capabilities of the poor & complements them with capacities to participate in the growing economy of the country?

Answer: NRLM

173. Which programme was started by the Govt. of India with the objective of providing economic security to the rural women & to encourage the saving habit among them?

Answer: Mahila Samridhi Yojana (MSY)

174. The Raslitilya Swasthya Bima Yojana provides cover for hospitalization expenses up to _____?

Answer: Rs.30,000/-

175. Which scheme was launched by the Indian Government to create a hunger-free India?

Answer: Antyodaya Anna Yojana (AAY)

176. The Indira Awaas Yojana operationalised from 1999-2000 is a major scheme the Government's Ministry of Rural Development and:

Answer: NABARD

177. Who was the Prime Minister of India when Prime Minister’s Rozgar Yojana (PMRY) was started?

Answer: Narasimha Rao

178. Balika Samridhi Yojana was launched by:

Answer: IK Gujral

179. Which of the schemes was introduced in the golden jubilee year of independence and is operational since December 1 ,1997?

Answer: Swarna Jayanthi Shahari Rojgar Yojana

180. Jawahar Rozgar Yojana was launched by :

Answer: Shri Rajeev Gandhi

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.