Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 2

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 2 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
21. Project Tango (പ്രൊജക്റ്റ് ടാങ്കോ) ഏത് കമ്പനിയുമായി ബന്ധപ്പെട്ടതാണ്

Answer: ഗൂഗിൾ

22. ചുവപ്പുവിപ്ലവം എന്തുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു

Answer: Both A and B

23. Council of Scientific & Industrial Research together with Kendriya Vidyalaya Sangathan has launched which student scientist connect program?

Answer: Jigyasa

24. Trachoma control programme was merged with the national programme for the control of blindness in

Answer: 1976

25. Expand IAY :

Answer: Indira Awaas Yojana

26. Food for Work Programme was introduced during the

Answer: Fifth Plan

27. The Nodal Officer at the district level for the implementation of the National Food for Work Programme is:

Answer: The District Collector

28. What is the ultimate goal of the Kudumbashree Programme?

Answer: Eradication of poverty

29. Which empowerment project was formally registered as the 'State Poverty Eradication Mission (SPEM)'?

Answer: Kudumbashree

30. Which are the grassroots of Kudumbashree project?

Answer: Neighbourhood Goups (NHGs)

31. The Integrated Rural Development Program (IRDP) was merged into which scheme in 1999?

Answer: Swarnajayanti Gram SwarozgarYojana (SGSY)

32. Which scheme aimed the eradication of poverty in rural India through the creation of self-employment?

Answer: SGSY

33. Who is the nodal officer at District level for the National Food for Work Programme?

Answer: District Collector

34. Which scheme was launched onApril-1, 1989 by merging National Rural Employment Program (NREP) & Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP)?

Answer: Jawahar Rozgar Yojana (JRY)

35. Which is the largest women empowering project in India?

Answer: Kudumbashree

36. Number of diseases covered by Integrated Child Development Scheme?

Answer: 6

37. Food for Work Programme was introduced during the

Answer: Fifth Plan

38. Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana was launched in:

Answer: 1999

39. The beneficiaries of Indira Awaas Yojana (IAY) are selected from

Answer: The below poverty line(BPL) list approved by the GramaSabha.

40. JRY was started in 1989 by merging two erstwhile employment programs.Which were those?

Answer: National Rural Employment Programme(NREP)and Rural Landless Employment Guarantee Programme(RLEGP) d)

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.