Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 12

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 12 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
221. കൃഷി നാശം മൂലമുണ്ടാക്കുന്ന ദുരിതങ്ങൾ കുറയ്ക്കാൻ കേന്ദ്ര സർക്കാർ 2016 ൽ ഏർപ്പെടുത്തിയ പദ്ധതി

Answer: പ്രധാനമന്ത്രി ഫസൽ ബീമാ യോജന

222. സംരഭകത്വം പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുന്നതിന് 2016 ൽ കേന്ദ്ര സർക്കാർ ആരംഭിച്ച പദ്ധതി

Answer: അടൽ ഇന്നവേഷൻ മിഷൻ

223. കേരളത്തിൽ ആദ്യത്തെ ഡീസൽ വൈദ്യുത നിലയം കമ്മീഷൻ ചെയ്ത വർഷം

Answer: 1999

224. കേന്ദ്ര വിനോദ സഞ്ചാര മന്ത്രാലയത്തിന്റെ incredible india പദ്ധതിയുടെ ബ്രാൻഡ് അംബാസിഡർ

Answer: നരേന്ദ്ര മോഡി

225. Health assistant female may cover

Answer: One PHC

226. The benefits of Balika Samridhi Yojana are restricted to

Answer: Two girl children in a household irrespective of number of children in the household.

227. 'ASHA' is the scheme for providing which of the following services to people of India?

Answer: Health Service

228. Under the ICDS Scheme launched in 1975 children are protected against 6 vaccine preventable diseases like diphtheria, tetanus, poliomyelitis, pertusis, tuberculosis and measles. Which colour of ration card is issued to Antyodaya beneficiaries?

Answer: Green

229. An IAY (Indira Awaas Yojana) house shall not be alienated for a period of:

Answer: 10 years

230. Which is the 24 hours working Gender Help Desk of Kudumbashree?

Answer: SNEHITHA

231. Which financial institution is actively supporting the Kudumbashree project?

Answer: NABARD

232. In which financial year was the Pradhan Manthri Adharsh Gram Yojana (PMAGY) launched?

Answer: 2009-10

233. In which year was the Antyodaya Anna Yojana launched?

Answer: 25th December 2000

234. PMRY is primarily to assist which group?

Answer: Educated Unemployed youth

235. Which Prime Minister of India Inaugurated the Kudumbashree project at Malappuram?

Answer: Atal Bihari Vajpayee

236. What is the name of the Children's Neighbourhood Groups?

Answer: Balasabhas

237. Which is the portal launched exclusively for women to participate in active discussions on various issues related to them?

Answer: SreeSakthi Portal

238. Which among the followings are; the objectives of Balika. Samridhi Yojana?

Answer:

239. Which is the first scheme of its kind meant exclusively for slum dwellers with a Government of India subsidy of 50 percent.

Answer: VAMBAY

240. Rajeev Awas Yojana aims at:

Answer: Slum free India

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.