Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 7

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 7 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
121. Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent Girls (RGSEAG)-SABLA Antyodaya Anna Yojana (AAY) was launched first in:

Answer: Rajasthan

122. Which of the following is not a governmental organisation?

Answer: NRDP

123. Jean Dreze,the Belgian Economist is associated with the programme of

Answer: Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme

124. The e-Sahyog is related to:

Answer: Facilitaing tax payments

125. In which year the Government 1 of Kerala launched Kudumbashree?

Answer: 1998 May 17

126. Under MSY programme, the rural woman of ______ years of above age can open their savings, account in the rural post office?

Answer: 18 Years

127. Who pays the premium of the RSBY?

Answer: The Government

128. Which scheme aims at the 'urban slum dwellers living below the poverty line who do I not possess adequate shelter?

Answer: VAMBAY (Valmiki Ambedkar Awas Yojana)

129. Who is the nodal officer at District level for the National Food for Work Programme?

Answer: District Collector

130. What is the name of entrepreneur groups formed under Kudumbashree for the municipal solid waste management?

Answer: Thelima

131. Which is the 24 hours working Gender Help Desk of Kudumbashree?

Answer: SNEHITHA

132. What is the full form of the community health volunteers ASHA?

Answer: Accredited Social Health Activists

133. Rashtriya Swasthya Bima Yojana started rolling from ______

Answer: 1 Apri1 2008

134. Where was the VAMBAY formally launched on 2nd December 2001?

Answer: Hyderabad

135. In which year was the PMRY scheme launched?

Answer: 2nd October 1993

136. ____ is the focal point for the delivery of services at community levels to children below six years of age, pregnant women, nursing mothers and adolescent girls.

Answer: Anganwadi

137. Rashtriya Mahila Kosh (National Credit Fund for Women) was set up in:

Answer: 1993

138. The benefits of Balika Samridhi Yojana are restricted to

Answer: Two girl children in a household irrespective of number of children in the household.

139. When was 'Antyodaya Anna Yojana' launched?

Answer: December 25, 2000

140. Rajeev Awas Yojana aims at:

Answer: Slum free India

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.