Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 5

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 5 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
81. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ ജലവൈദ്യുത പദ്ധതി

Answer: ശിവ സമുദ്രം

82. മലബാറിലെ ആദ്യത്തെ ജലവൈദ്യുത പദ്ധതി സ്ഥാപിതമായ വർഷം

Answer: 1972

83. Under the ICDS Scheme launched in 1975 children are protected against 6 vaccine preventable diseases like diphtheria, tetanus, poliomyelitis, pertusis, tuberculosis and measles. Which colour of ration card is issued to Antyodaya beneficiaries?

Answer: Green

84. Which are the three critical components of the Kudumbashree project?

Answer: Microcredit, Entrepreneurship & Empowerment

85. Which is the portal launched exclusively for women to participate in active discussions on various issues related to them?

Answer: SreeSakthi Portal

86. Which is the main funding agency of the NRLM?

Answer: The World Bank

87. Which Ministry has launched the health insurance scheme for BPL families namely Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)?

Answer: Ministry of Labour &II Employment

88. Rashtriya Swasthya Bima Yojana started rolling from ______?

Answer: 1 Apri1 2008

89. Which poverty eradication program's flagship name is Ajeevika?

Answer: NRLM

90. In which year the British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company?

Answer: 1858

91. Which Article of the Indian Constitution provides protection of traffic inhuman beings and forced labour?

Answer: Article 23

92. In which year the Government 1 of Kerala launched Kudumbashree?

Answer: 1998 May 17

93. Which financial institution is actively supporting the Kudumbashree project?

Answer: NABARD

94. Which scheme was launched by the Indian Government to create a hunger-free India?

Answer: Antyodaya Anna Yojana (AAY)

95. What is the maximum age limit of girl child for opening Sukanya Samriddhi Account?

Answer: 10 years

96. _____ was launched on 2nd October 1993 with the objective of empowering the rural women through building thrift habit, self-reliance and confidence.

Answer: MSY

97. Which is the first scheme of its kind meant exclusively for slum dwellers with a Government of India subsidy of 50 percent.

Answer: VAMBAY

98. The benefits of Balika Samridhi Yojana are restricted to

Answer: Two girl children in a household irrespective of number of children in the household.

99. Which is the grass root functionary of Kudambasree?

Answer: N.H.G

100. മന്നത്തു പാൽമനാഭന്റെ ജീവിതകഥയുടെ പേര്

Answer: എന്റെ ജീവിത സ്മരണകൾ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.