Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. സ്മാർട് സിറ്റി പദ്ധതിയിൽ കേരളത്തിൽ നിന്നും ഉൾപ്പെട്ടിട്ടുള്ള നഗരം?

Answer: കൊച്ചി

42. In which of the following states is Tungabhadra project of irrigation

Answer: Andhra Pradesh

43. According to census 2011 the sex ratio in India is

Answer: 940

44. കാറ്റിൽ ആൻഡ് ഫോഡർ ഡെവലപ്മെന്റ് പ്രൊജക്ടിനെ സഹായിച്ച രാജ്യം

Answer: സ്വിറ്റ്സർലണ്ട്

45. MMR vaccine given at the month of

Answer: 15 months

46. In which year was the Integrated Child Development Services (ICDS) Introduced?

Answer: 1975

47. The beneficiaries of Indira Awaas Yojana (IAY) are selected from

Answer: The below poverty line(BPL) list approved by the GramaSabha.

48. Jean Dreze,the Belgian Economist is associated with the programme of

Answer: Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme

49. Which is the largest women empowering project in India?

Answer: Kudumbashree

50. What is the name of the Children's Neighbourhood Groups?

Answer: Balasabhas

51. Which is the main funding agency of the NRLM?

Answer: The World Bank

52. Rashtriya Swasthya Bima Yojana started rolling from ______?

Answer: 1 Apri1 2008

53. In which year the British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company?

Answer: 1858

54. Which part of the Constitution embodies the ideal of Welfare State?

Answer: Directive Principles of State Policy

55. Who is the chairman of the governing body of Kudumbashree?

Answer: State Minister of LSG

56. What is the maximum age limit of girl child for opening Sukanya Samriddhi Account?

Answer: 10 years

57. The annual monetary limit of 'MPLADS' is:

Answer: 5 crore

58. ___ is Centrally sponsored scheme provide connectivity to unconnected habitations.

Answer: PMGSY

59. Which one of the following statements with regard to the 'Make in India' initiative of the Government of India is not correct?

Answer: The programme is being implemented by the Ministry of Finance.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.