Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 11

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 11 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
201. Who is named as the father of \'\'Indian Planning\'\'

Answer: M. Visweswarayya

202. Panel discussion involves

Answer: 4-8 people

203. .Expand NREGP:

Answer: National Rural Employment Guarantee Programme

204. MSY was started on 2nd October 1993 Name the scheme launched by the Government of India for booking of LPG cylinders

Answer: Sahaj

205. The 'Nalanda Project' is a programme of the ministry of

Answer: Minority Affairs

206. Which one of the following is not a component of 'Bharat Nirman' scheme launched in 2005-06?

Answer: Rural sanitation

207. In which year was the National Food for Work Programme (NFFWP) launched?

Answer: 14 November 2004

208. Which Ministry has launched the health insurance scheme for BPL families namely Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)?

Answer: Ministry of Labour &II Employment

209. Name the central scheme which aims to provide self-employment to learned jobless youth & women?

Answer: Prime Minister Rozgar Yojana (PMRY)

210. What was the basic component of the Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)?

Answer: Self Help Groups (SHG)

211. In which year the Government 1 of Kerala launched Kudumbashree?

Answer: 1998 May 17

212. Which are the grassroots of Kudumbashree project?

Answer: Neighbourhood Goups (NHGs)

213. In which year was the Mid-day Meals programme implemented?

Answer: 2004

214. Where was the VAMBAY formally launched on 2nd December 2001?

Answer: Hyderabad

215. Name the central scheme which aims to provide self-employment to learned jobless youth & women?

Answer: Prime Minister Rozgar Yojana (PMRY)

216. Which colour of ration card is issued to Antyodaya beneficiaries?

Answer: Green

217. Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana was launched in:

Answer: 1999

218. Balika Samridhi Yojana was launched by:

Answer: IK Gujral

219. ______ is a local language-enabled workflow based transaction level Management Information System in place to facilitate e-governance of Indira Awaas Yojana.

Answer: Awaas Soft

220. Expand IAY :

Answer: Indira Awaas Yojana

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.